Kutyák kontra jeges csodák - szabad-e nekik fagyit adni?

Belföld, 2021.06.13

A nyári forróságban vajon kinek ne esne jól néhány gombóc ínycsiklandó, jó hideg fagylalt? Hisz két strandolás közt vagy egy városnéző túra során nincs is jobb, mint helyet foglalni egy fagyizó hűs, árnyékos teraszán, és komótosan elnyalogatni néhány gombóc jeges finomságot.

Trixie kutyakaja Sok gazdi pedig úgy véli, hogy ez az élmény bizony a kutyájának is jár, így őt is megkínálja a fagylaltból, hiszen mi baja lehet? Ha az ebnek szerencséje van, akkor semmi, de ezt közel sem lehet biztosra venni…

Mi a gond a fagyival?

Minden felelősségteljes gazdi számára alapvető, hogy az emberi fogyasztásra szánt étel nem a kutyáknak való. Ez vonatkozik a házi kosztra, a hűtőben maradt, hamarosan lejáró szavatosságú felvágottakra és természetesen az olyan nassolnivalókra is, mint például a fagylalt.  

Csak gondolj bele: teli van olyan összetevőkkel, melyek az emberekre ugyan ártalmatlanok, a kutyáknak azonban egészségügyi problémákat okozhatnak. Itt van például mindjárt a laktóz; mivel a felnőtt ebek már nem élnek anyatejen, ezért a szervezetük nem képes megfelelően lebontani, így puffadás, hasmenés, hasfájás jelentkezhet nála. Persze mondhatnád, hogy ma már ez számos embernél is probléma, így lehet kapni “mindenmentes” fagyit, de a kutya számára ez sem jó választás.

Ezenfelül sem a cukor, sem az édesítőszer nem egészséges számára, nem beszélve az olyan összetevőkről, mint például a csokoládé, a kávé, a diófélék, a szőlő vagy a mazsola. A lényeg tehát egyértelmű: kutyáknak nem való a fagylalt! De mit tegyen akkor szegény eb, amikor az egész család jóízűen falatozik, ő pedig könyörgő szemekkel néz rájuk?

Fagyi helyett kutyanasi!

Természetes, hogy kutyádat sem szeretnéd megfosztani a nassolás élményétől, de a fagylalt és egyéb, emberi fogyasztásra szánt édességek helyett adj neki inkább kutyanasit, jutalomfalatot! Ebből többfélét is találsz a Trixie termékek közt a Kutyakajas.hu Webáruházban - csupán annyi a dolgod, hogy ne felejts el mindig magaddal vinni néhány szemet!

Így amíg te elnyalogatod a fagyidat, addig ő is hozzájut pár finom falathoz, és a következmények miatt sem kell aggódnod. Nem beszélve arról, hogy a kutya nagyon hamar hozzászokik ahhoz, hogy mindig adsz neki az ételedből (legyen szó akár fagyiról, akár másról), utána pedig egy pillanatra sem fog békén hagyni, amíg eszel, mert egyfolytában kunyerálni akar.  

Ez pedig nem csak roppant bosszantó viselkedés, hanem a leszoktatás sem lesz egyszerű; jobb tehát már a kezdetekkor megtanulnia, hogy a gazdi étele számára tabu!

Mi a helyzet a földre pottyant fagyival?

Mindenkivel történhet olyan “baleset”, hogy elejti a kezében tartott fagyit, amit aztán ott hagy olvadozni az utca kövén. Egy szemfüles kutyának pedig elég, ha a gazdi pár pillanatra nem figyel oda, és már fel is lefetyelte. Ilyenkor nem kell rögtön pánikba esni, jó eséllyel a kutya maximum gyomorrontást kap, de azért érdemes pár napig fokozottan figyelni, nem jelentkezik-e egyéb tünet.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!