Lássuk, mi is az a teniszkönyök és mit tehetünk ellene?

Belföld, 2023.01.29

Annak ellenére, hogy egyfajta templomként kellene tekintenünk a testünkre, általában csak túlhajszoljuk, utána pedig csodálkozunk, hogy már nem úgy működik, ahogyan mi ezt elvárjuk tőle.

Teniszkönyök Nem adjuk meg neki a megfelelő tápanyagokat és a helyes mennyiségű mozgást, ellustulunk és ülő életmód jellemzi mindennapjainkat. Megannyi panasz léphet fel, amely általában fájdalommal és kellemetlen érzettel párosul, megbetegszünk, hol enyhébben, hol komolyabban.

Mi az a teniszkönyök és miről ismerem fel?

Amikor mozgásszervi betegségekre gondolunk, általában a hátunk fájdalmai, gerincünk egészségének kérdése foglalkoztat. Ám más végtagjaink is megkeseríthetik az életünket. Példának okáért ilyen a teniszkönyök, amely akár íngyulladással vagy csonthártyagyulladással járhat együtt.

Mitől alakulhat ki? A rendszeresen fizikai munkát végzők között jelentkezhet a könyökfájdalom, de a teniszkönyök inkább akkor alakul ki, amikor a végtagnak nincs esélye arra, hogy a kemény fizikai munkához hozzászokjon. Ez akkor fordul elő, ha például nem minden nap van ilyen mértékű terhelésnek kitéve. Nem véletlenül nevezik teniszkönyöknek, mivel a teniszben pontosan ilyen hirtelen és nagy mértékű erőfeszítést szenved el. Más sportágak mint a vívás vagy a falmászás sem mindig kíméletes. A jellemző tünetek közé soroljuk a könyök puhaságát, a fokozódó helyi fájdalmat, a kéz vagy a kar zsibbadását, illetve ha duzzanat jelenik meg.

Miért fontos mihamarabb megoldást találni?

A mozgásszervi betegségeket érdemes minél hamarabb kezeltetni. Ugyanígy kell eljárni a teniszkönyök esetében is, hiszen csak ily módon lehet a súlyosabb következményeket megelőzni. A teniszkönyök gyógyításában mind a gyógytorna mind a manuálterápia segítséget nyújthat. Mivel általában egy túlterhelés okozza a sérülést, így viszonylag gyorsan, kb. 1-2 hét alatt meg is gyógyulhat.

Manuálterápiával a teniszkönyök ellen

A gyógytorna fogalmát többen ismerik, netán többen tapasztalatot is szereztek már ilyen edzésforma keretein belül. Ugyanakkor a teniszkönyök esetében a manuálterápia is jó választás lehet. A páciens ilyenkor passzívan vesz részt a kezelésben, hiszen a manuálterapeuta külső fizikai behatás által próbálja megfelelő helyzetbe hozni a testet és annak struktúráját. A manuálterapeuta jellemzően egy magas végzettséggel rendelkező szakember, aki szakszerűen mozgatja a testet, így elkerülheti a további sérülések veszélyét. A manuálterápián belül többfajta kezelés is létezik, így a problémákra sikerülhet megtalálni a legjobb megoldást.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!