Latorcai Csaba: a kormány célja, hogy uniós és hazai források felhasználásával csökkentse az országon belüli fejlettségi különbségeket

Belföld, 2024.05.23

A kormány célja, hogy uniós és hazai források felhasználásával csökkentse az országon belüli fejlettségi különbségeket - jelentette ki a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Székesfehérváron.

Latorcai Csaba a Fejér Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara Húsz éve az Európai Unióban című kiállításának megnyitóján felidézte, hogy az elmúlt 20 évben Magyarország számos területen ért el komoly sikereket, eredményesen tudta hasznosítani az Európai Unió nyújtotta gazdasági lehetőségeket, így a támogatásokat is.

Hozzátette: Magyarország a 2014-2020-as időszakban az első három között szerepelt az európai uniós tagországok között az uniós források felhasználásában, a 2021-27-es időszakban pedig jelenleg első.

Az államtitkár közölte: fejlettségben Magyarország évről évre erőteljesen zárkózik fel az EU átlagához, ugyanakkor az országon belül az egyes területek közötti különbségek növekedése figyelhető meg. A kormány célja ezért az, hogy a 2021-2027 közötti időszakban 21,8 milliárd eurós kohéziós forrással élhetőbbé tegye a vidéket.

Latorcai Csaba rámutatott, hogy ebben a munkában a kormány a jövőben is számít és épít a gazdasági élet különböző szektorait képviselő kamarákra, így a Fejér Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamarára is. Úgy vélte, az együttműködési szándékot erősíti az érvényben lévő stratégiai együttműködési megállapodás, valamint az a támogatási szerződés is, amelynek célja, hogy a kamara megvalósíthassa az Egységes piac program elnevezésű pályázatában foglalt elképzeléseit a 2021-2027-es pénzügyi időszak alatt.

Czunyiné Bertalan Judit, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos kiemelte, hogy nagyon gazdag és termékeny húsz év van a magyar gazdaság és a Fejér Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara mögött is. Mindezt jól mutatja, hogy Fejér vármegye jóval az országos átlagot meghaladó volumenben és teljesítményben vette igénybe az Európai Unió gazdaságfejlesztésre szóló támogatási forrásait - fűzte hozzá.

A kormánybiztos leszögezte: ahhoz, hogy a gazdasági növekedés, gazdasági fejlettség és gazdasági teljesítmény láthatóvá váljon a térségben, elengedhetetlen volt a kamara.

Radetzky Jenő kamarai elnök a kiállítás kapcsán megemlítette, ugyan 2004-ben csatlakozott az ország az Európai Unióhoz, de a kamara már az azt megelőző két évben uniós felkészítésbe kezdett a gazdaság szereplői körében.

Büszkeségnek nevezte, hogy Fejérből indult el az "EU házhoz jön" program, amellyel 150 kistérségbe és 74 Kárpát-medencei helyszínre juttattak el aktuális tudást és információkat, valamint szintén kezdeményezésükre valósult meg a Kárpát-medencei magyar dominanciájú gazdasági integrációt segítő Wekerle-tervként ismert kormányprogram is - ismertette.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!