Lezárulnak a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány pedagógus-továbbképzései

Belföld, 2022.12.02

Hat év alatt több mint 25 ezer tanár vett részt a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány pedagógus-továbbképzésein, amelyek pénteken zárulnak le Cegléden - közölte az alapítvány pénteken az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint az alapítvány 2016 és 2022 között négy témakörben - 1956-os forradalom és szabadságharc, első világháború, trianoni békekötés, rendszerváltoztatás - indított 30 órás, ingyenes, akkreditált képzéseket.

A képzések tizenegy helyszínen valósultak meg. A programba majdnem hatezer közoktatási intézmény és több mint 25 ezer tanár kapcsolódott be, akiknek a visszajelzései szerint a képzések kiemelkedő színvonalon nyújtottak szakmailag hasznos és új ismereteket, a képzési programmal való elégedettség 95 százalékos volt, ezért az alapítvány a programok folytatását tervezi - írták a közleményben.

Kiemelték, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány céljának tekinti az általános és középfokú oktatási intézményekben dolgozó pedagógusok munkájának támogatását, a tanárok továbbképzését.

A közlemény idézi Schmidt Mária történészprofesszort, az alapítvány főigazgatóját, aki szerint "minden régen megszerzett tudást frissíteni kell. Ez a történelemtanításban különösen igaz, hiszen ezen a területen állandóan reflektálni kell a jelen történéseire".

Hozzátette: a mai kor eseményei ugyanúgy hatnak az életünkre, ahogy az egykori történések hatottak az elmúlt korok azon embereire is, akikről tanítunk, akiknek a történeteit elmeséljük, akiknek a sorsából tanulságot próbálunk levonni.

"A résztvevők magas száma igazolta, hogy a tanárokban komoly igény van arra, hogy bővítsék ismereteiket, és aztán azokat korszerű módon adják tovább a diákoknak" - fogalmazott Schmidt Mária.

A történészprofesszor úgy véli: "fontos, hogy modern történelemszemléletet alakítsunk ki, amely megfelel a kornak, amiben élünk és amely büszke, nemzeti érzéssel áthatott fiatal generációt épít".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!