LMP: a bérekben is érjük utol Ausztriát!

Belföld, 2022.05.24

Az LMP azt várja a megalakuló kormánytól, hogy már a jövő évi költségvetésben biztosítson forrásokat az állami alkalmazotti bérek felzárkóztatására az ausztriai bérekhez.

Csárdi Antal, a párt frakcióvezető-helyettese keddi sajtótájékoztatóján Lázár Jánosnak, a beruházási miniszteri poszt várományosának szavaira emlékeztetett, aki szerint Magyarország nyolc év múlva utoléri Ausztriát.

Csárdi Antal szerint ahhoz, hogy ez a bérekben is megvalósuljon, a pályakezdő diplomás szociális munkások bérét évente reálértéken 70 ezer forinttal kellene emelni 2030-ig, míg egy bölcsődei dolgozóét 58 ezer forinttal, a rendvédelmi dolgozókét pedig átlagosan 132 ezer forinttal. A kezdő pedagógusok jövedelmét minden évben 116 ezer forinttal kellene növelni az infláción felül, de a húszéves tapasztalattal rendelkező tanárokét már 275 ezerrel.

Ezt azzal indokolta, hogy míg jelenleg például egy kezdő diplomás szociális munkás Magyarországon bruttó 351 ezer forintot keres, Ausztriában forintra átszámítva 915 ezer forintot, egy diplomás rendőr viszont ott akár 1,5 millió forintnak megfelelő összeget is hazavihet, míg idehaza bruttó 440 ezret kap.

A politikus kijelentette: Magyarország akkor lesz Ausztriához fogható módon sikeres, ha a megtermelt javakat nem a szűk 1 százalék teszi zsebre, hanem annak minél nagyobb hányadát az országban dolgozók kapják meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!