LMP: a főváros hirdessen klímavészhelyzetet!

Belföld, 2019.07.11

Az LMP fővárosi közgyűlési képviselője azt kezdeményezi, hogy Budapest hirdessen klímavészhelyzetet. Gál József csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: az éghajlatváltozás már napi szinten keseríti meg az emberek életét, ezért New York és Párizs után a magyar településeknek is cselekvési tervet kell készíteniük a felmelegedés megállítása érdekében.

Az ellenzéki politikus szerint a budapesti klímacselekvési tervnek tartalmaznia kell a lakossági épületenergetikai beruházásokat, de egy úgynevezett belsőudvar-programot is. Rámutatott: a belvárosban a legtöbb udvar lebetonozott, és nem biztosított a télen keletkezett csapadék gyűjtése sem, hogy az nyáron felhasználható legyen.

Szerinte fel kell készülni a rendkívüli időjárási helyzetekre, és több dízelüzemű autóbuszt sem lenne szabad vásárolni, át kellene állni az elektromosakra. A képviselő a dugódíj mielőbbi bevezetését is szorgalmazza, valamint a dízelüzemű járművek kitiltását a belvárosból.

Gál József a kerületek, az agglomerációs települések és a Pest megyei önkormányzat bevonásával készülő klímacselekvési tervben előírná valamennyi fővárosi döntés éghajlati és környezeti hatásának vizsgálatát.

A politikus közölte: valamennyi önkormányzati képviselőjük hasonló határozati javaslatot terjeszt saját településének közgyűlése elé.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!