LMP: a kormány mihamarabb hirdessen klímavészhelyzetet!

Belföld, 2019.10.02

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy mihamarabb hirdessen klímavészhelyzetet, indítson társadalmi párbeszédet, kezdjen hozzá egy klímatörvény elkészítéséhez, hozzon létre klímaügyi és fenntarthatósági minisztériumot és ne vétózza tovább az Európai Unió szigorúbb célkitűzéseit - mondta a párt frakcióvezető-helyettese szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Schmuck Erzsébet kijelentette: még nem tartunk ott, hogy a kormányfő valóban cselekedni akarjon a kérdésben, csupán a kommunikációs csatát szeretné megnyerni. Orbán Viktor a Fidesz elnökeként pártja kongresszusán szerinte csupán azért tért ki klímavédelmi kérdésekre, mert felismerte, hogy az emberek többsége azonnali tetteket vár, és érzi az egyre növekvő nemzetközi nyomást is.

Az LMP politikusa szerint a kormányfő nem mondhatja azt, hogy az ország felkészült a következő évtizedek kihívásaira, miközben a kormányoldal nem fogadta be az LMP határozati javaslatát a klímavészhelyzet kihirdetéséről, és kétszer vétózta meg a szigorúbb uniós célkitűzéseket.

A kormány folyamatosan klímaellenes politikát folytat - fogalmazott Schmuck Erzsébet -, és "energiaügyekben is csak trükközik". "A semmit könnyű megtízszerezni" - jegyezte meg azzal kapcsolatban, hogy 2030-ra tízszeresére nőhet a naperőművi kapacitás.

A kabinet mindeközben szénbányák nyitását tervezi - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!