LMP: a kormány minden lényegi információt elhallgat az akkumulátorgyárakról

Belföld, 2023.03.27

A kormány szisztematikusan elhallgat minden lényeges információt az akkumulátorgyárakkal kapcsolatban, és nyíltan fenyegeti azokat, akik a valóságról beszélnek - jelentette ki hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke.

Keresztes László Lóránt arra a hírre hívta fel a figyelmet, miszerint a belügyi tárca kirúgja azt a vízügyi vezetőt, aki felhívta a figyelmet a Debrecenbe tervezett akkumulátorgyár vízfelhasználásával kapcsolatos veszélyekre.

Tanulmányok kerülnek elő, majd tűnnek el és módosulnak a gyárak vízigényéről, fontos szakvéleményeket titkosítanak a kérdésben - fogalmazott a politikus, kifogásolva: nem tudható, mennyi lenne például a debreceni üzem víz- és energiaszükséglete.

Az LMP ezért is tartja megalapozatlannak a debreceni gyár engedélyét, és próbálja megtámadni azt - tette hozzá.

Keresztes László Lóránt szerint pusztán propaganda volt az az állítás is, hogy az üzemek úgynevezett szürkevizet, vagyis nem ivóvizet használnának fel. A politikus adatigénylésére kapott válaszból ugyanis az derül ki, hogy Lantos Csaba energiaügyi miniszter tárcája még semmilyen tervet nem készített - mondta.

A politikus szólt a Magyarországon működő akkumulátorártalmatlanító üzemekről is. Elmondta: Bátonyterenyén tavaly nyáron többen megsérültek egy robbanásban, sajtóhírek szerint pedig nemrég a cég szigetszentmiklósi telephelyén is baleset történt, ám arról sem hoznak nyilvánosságra semmilyen információt.

Kijelentette: ha a hatóságok által is tudott technológiai problémák okozták ezeket, az eseteknek büntetőjogi következményekkel kell járniuk.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!