LMP: a kormány tegyen a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséért!

Belföld, 2018.11.29

Az LMP arra szólította fel a kormányt, hogy tegyen a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséért és nemzetközi színtéren is támogassa a klímaváltozás elleni fellépést.

Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának elnöke csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján arra is megkérte a kabinetet, hogy növelje a gázokat elnyelni képes zöldfelületek arányát illetve a zöld- helyett a barnamezős beruházásoknak biztosítson elsőbbséget.

Schmuck Erzsébet arra hivatkozott, hogy az ENSZ meteorológiai világszervezetének jelentése szerint 2017-ben rekordokat döntött a felmelegedést okozó gázok légköri koncentrációja. Egyúttal felhívta figyelmet, nincs arra utaló jel, hogy a trend megfordulna.

A politikus közölte: a magas légköri koncentráció azt jelzi, hogy nő a szén-dioxid-kibocsátás, nincs elegendő zöld felület, illetve telítődnek a tengerek és óceánok, amelyek képesek voltak elnyelni a gázok egy részét. Amikor 2-5 millió évvel ezelőtt ilyen magas volt széndioxid koncentrációja, a levegő hőmérséklete 2-3 Celsius fokkal volt magasabb - figyelmeztetett a képviselő.

A politikusok azonban az ígéreteik ellenére sem hozzák meg azokat a döntéseket, amelyek fékezni tudnák a klímaváltozást - jelentette ki. Felhívta a figyelmet, hogy a szakértők szerint a 2015-ös párizsi klímacsúcson tett vállalások mindössze arra elegendőek, hogy a hőmérséklet nem nőjön három Celsius foknál többel.

A magyar kormány sem veszi elég komolyan az éghajlatváltozással járó veszélyeket - bírált Schmuck Erzsébet. A kabinet felszámolja a környezetvédelmi intézményrendszert, a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia pedig nem veszi figyelembe, hogy 2015. óta Magyarországon is nő a szén-dioxid-kibocsátás - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!