LMP: a termőföldön élelmet kell termelni, nem üzemanyagot

Belföld, 2022.05.14

A termőföldön élelmet kell termelni, nem üzemanyagot - hangsúlyozta az LMP társelnöke szombaton online sajtótájékoztatón.

Schmuck Erzsébet felidézte, Orbán Viktor miniszterelnök korábban azt javasolta, töröljék el azt az előírást, hogy bioüzemanyag-adalékot kell keverni az üzemanyagokba.

Az LMP nemcsak a kötelező bekeverést szüntetné meg, hanem az úgynevezett bioüzemanyagok termelését és importálását is - közölte.

Schmuck Erzsébet ennek indokának a globális élelmiszerválságot és az azt súlyosbító ukrajnai háborút nevezte. Úgy vélte, hogy az élelmiszerválság hatása csak súlyosbodni fog, mert a klímaváltozás rengeteg földet tesz terméketlenné.

Azt hangoztatta: "határozottan fel kell lépni az olyan zsákutcás, álzöld megoldások ellen, mint az úgynevezett bioüzemanyagok, a biodízel és a bioetalon".

Az LMP követeli, hogy ne lehessen az ember számára fogyasztható, vagy állati takarmányként hasznosítható mezőgazdasági alapanyagból, például a repcéből, a napraforgóból, vagy a kukoricából üzemanyag - mondta az ellenzéki politikus.

Az LMP társelnöke szerint a termőföldet csak élelmiszertermelésre szabad felhasználni, ráadásul a bioüzemanyagok megtermelése is növeli az éghajlatváltozást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!