LMP: állítsák meg a természetpusztítást!

Belföld, 2021.04.08

Nyílt levélben szólítja fel az LMP társelnöke a természet- és környezetvédelemét felelős agrárminisztert, hogy "végre valahára tegyen érdemi lépéseket a természetpusztítás megállítására".

Schmuck Erzsébet a csütörtöki online sajtótájékoztatóján elmondta: az utóbbi időben, különösen a járvány idején hihetetlen sok esetben fordult elő durva természetkárosítás, a kormány pedig szerinte élen jár a rombolásban.

Példaként említette a balatonfenyvesi vitorláskikötőt, amely miatt eliszaposodtak a környék strandjai, a Fertőnél és a Tatai-tónál tervezett szállodák ügyét, "de a Velencei-tó partjáról is riasztó hírek érkeznek". Szólt a pesti Szilas-tó tönkretételéről, a Szalajka-patak lebetonozásáról is, vagy erdők tarra vágását Natura 2000-es területeken.

"Európai összehasonlításban is vezetünk a természetpusztításban" - jelentette ki, hozzátéve: Magyarország természeti kincseit nem sajátíthatják ki oligarchák, ezek a kincsek arra szolgálnak, hogy az átlagemberek egészségét védjék, megőrizzék a biológiai sokféleséget és enyhítsék a klímaváltozás hatását.

Szerinte helyre kellene állítani a szakhatóságok függetlenségét, komolyan kell venni a környezeti hatástanulmányokat, be kell tartatni az unió természetvédelmi jogszabályait és meg kell szüntetni a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházások jogi lehetőségét védett területeken.

Emellett érdemi támogatást kell nyújtani a természetvédelemért dolgozó civil szervezeteknek - mondta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!