TV műsor

LMP: azonnal mentőövet kell nyújtani a vízügyi ágazatnak

Belföld, 2020.07.06

Azonnal mentőövet kell nyújtani az összeomlás szélén álló vízügyi ágazatnak - javasolja LMP frakcióvezetője.

Keresztes László Lóránt hétfői online sajtótájékoztatóján egyebek mellett a szektort terhelő különadó eltörlését szorgalmazta.

Közölte: a kormány csak súlyosbított a vízügy nehéz helyzetén. 2012 óta duplájára nőtt a rendszer meghibásodásainak száma, mára a hálózat kevesebb mint 20 százaléka rendelkezik megfelelő minősítéssel.

A szakmai szervezeteket szerint a következő 15 évben 1500-3000 milliárd forintra lenne szükség a hálózat karbantartására, fejlesztésére. A cégek jelentős része ugyanakkor a csőd szélén áll, így a megelőző karbantartások is elmaradnak.

Keresztes László Lóránt arra figyelmeztetett, hogy emiatt az infrastruktúra jelentős, most még megóvható része mehet tönkre, a vízbázisok sérülése pedig helyrehozhatatlan károkat okozhat.

A politikus kifogásolta, hogy a kormány mindezek ellenére csak a többségi állami tulajdonú cégeknek nyújt némi segítséget, miközben az önkormányzati társaságok sem fogják tudni kigazdálkodni a hiányzó fejlesztési forrást.

Az LMP a szakma javaslatát az Országgyűlés elé vitte határozati javaslat formájában, egy - leszavazott - költségvetési módosító javaslatban pedig azt is kezdeményezte, hogy az állam hozzon létre rekonstrukciós keretet a víziközmű ágazatnak, az eddigi forrásnál két nagyságrenddel nagyobb összeg felhasználásával - mondta a politikus.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!