LMP: garantálni kell a vízbázisok védelmét

Belföld, 2023.07.24

Meg kell teremteni a garanciákat a vízbázisok védelmére, hiszen soha nem lehet nemzeti cél a természeti környezet és a vízkészlet feláldozása az idegen akkumulátorgyártók érdekében - mondta az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke Pécsen hétfőn.

Keresztes László Lóránt az interneten is közvetített sajtótájékoztatón azt mondta: a kormány Pécs fontos vízbázisainak közvetlen közelében, Bicsérd településnél óriási mezőgazdasági területeket minősített beruházási területté azzal a céllal, hogy azon egy hatalmas ipari parkot hozzanak létre.

Közölte: a tizenkét napja meghozott kormánydöntés után országos és helyi fideszes politikusok is hallgatnak arról, hogy mik a konkrét célok, kik lehetnek a befektetők, s felmerült-e, hogy a területet akkumulátorgyárak létesítése érdekében jelölték ki.

Az LMP egyetért azzal, hogy a térség számára fontosak a beruházások, a befektetések, de ezek nem történhetnek meg olyan módon, amelyek vízbázisokat veszélyeztetnek - húzta alá.

Mivel nem adtak egyelőre a kormány részéről tájékoztatást, ezért Keresztes László Lóránt megkereste a térség országgyűlési képviselőit, a vármegyei önkormányzat elnökét és személyes találkozókat kért, azonban - mint mondta - válaszra sem méltatták.



A politikus szerint világos válaszokat érdemelnek a pécsiek és a baranyaiak azzal kapcsolatban, hogy milyen beruházásokat terveznek Bicsérd közelében, s garanciákat kell adnia a kabinetnek arra vonatkozóan is, hogy nem akkumulátorgyárat fognak építeni a pécsiek számára fontos vízbázis közvetlen közelében.

A politikus azt kezdeményezi a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnökénél, hogy tartson rendkívüli ülést a vármegyei helyhatóság, s mondja ki a testület, hogy nem épülhet akkumulátorgyár Baranyában.

Hozzáfűzte: a kormány eközben az "országos akkumulátor stratégiáról" hallgat, s tagadja meg a dokumentum nyilvánosságra hozatalát, holott ezt már hatszor kezdeményezte pártja.

Az LMP attól tart, hogy a titkolózások azzal vannak összefüggésben, hogy egyre nagyobb botrányok vannak Magyarországon a használt akkumulátorok feldolgozása és az akkumulátor hulladékok elhelyezése és illegális akkumulátor-hulladéklerakók körül - vélekedett.

A politikus szerint az "eltitkolt stratégiában" látható, hogy az országban milyen óriási mértéken kell a jövőben használt akkumulátorokat feldolgozni és az áramforrásokkal kapcsolatos hulladékot tárolni.
(MTI)

Címkék

Keresztes László Lóránt LMP Vízbázis
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!