TV műsor

LMP: Ha a kormánynak fontos lenne a fiatalok jövője, módosítaná az oktatási rendszert!

Belföld, 2021.02.20

Ha a kormánynak valóban fontos lenne a fiatalok jövője, számos ponton módosítaná az oktatási rendszert - mondta Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke online sajtótájékoztatón a közösségi oldalán szombaton Budapesten.

Példaként említette a tankötelezettséget, amit a párt szerint 18 évre kell visszaállítani, mert jelenleg 16 éves fiatalokat lök ki az iskolarendszer.

A tananyag minőségén és mennyiségén is változtatni kell az LMP szerint. A párt olyan tananyagot képzel el, amely a változó világ változó kihívásaira készíti fel a diákokat, készségfejlesztést-képességfejlesztést irányoz elő.

Csökkenteni kell az iskolaelhagyók számát, és meg kell teremteni a pályaválasztási tanácsadás rendszerét - mondta.

Súlyos visszalépésnek nevezte azt az érettségi szabályozásbeli változást, miszerint a követelményekbe nem került be a globalizációról szóló ismeretek köre.

Közölte: a felsőoktatásban két fontos változást tartanak szükségesnek, az egyik a tandíj eltörlése legalább az első diplomáig. A másik változtatás pedig az, hogy az egyetemek alapítványokba történő kiszervezése helyett az állami-minisztériumi fenntartás legyen biztosítva, és garantálva az egyetemi autonómia.

A társelnök rámutatott: több mint egy hónap telt el azóta, hogy a miniszterelnök bejelentette a 25 év alattiak szja-mentességét. Ezalatt a több mint egy hónap alatt nem történt semmi. Csupán az derült ki, hogy Varga Judit igazságügyi miniszternek minden jár, megkaphatta a 10 millió forintos családi otthonteremtési kedvezményt. Addig a magyar fiataloknak semmi nem jut - mondta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!