LMP: Lantos Csabának távoznia kell

Belföld, 2023.09.24

Az LMP szerint le kell mondania posztjáról Lantos Csaba energiaügyi miniszternek, mert a kormány pénteken hatályba léptetett veszélyhelyzeti kormányrendelete a szennyező, környezetromboló cégeknek kedvez.

Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke vasárnap pécsi sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormány a háborús vészhelyzetre hivatkozva olyan rendeletet fogadott el és léptetett hatályba, amely lehetővé teszi, hogy "a szennyező, környezetpusztító cégek el tudják kerülni a bírságokat, és amely lehetetlenné teszi súlyos környezetszennyezés esetén az üzemek bezárását" - mondta.

Úgy vélekedett: a kormány ezzel letette a fegyvert, teljes önfeladást hajtott végre az idegen ipari szereplők, az akkumulátorgyárak előtt.

Szerinte a jogszabállyal minden lehetőséget megad Magyarország a szennyező cégeknek profitszerző tevékenységükhöz a környezetvédelem teljes feladásával.

Emlékeztetett arra, hogy az LMP már bejelentette: az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordul a környezetvédelmi intézményrendszer "megsemmisítése" miatt.

A tárcavezető "vagy nem tudja értelmezni, hogy egy rendeletnek mi a tartalma és mi lesz a következménye, vagy annyira súlytalan, hogy nem tudta megakadályozni a kormányt a rendelet megalkotásában" - fogalmazott Keresztes László Lóránt.

Keresztes László Lóránt azt mondta: az sem oldaná meg a helyzetet, ha a kormány - az ígéreteknek megfelelően - visszavonná a rendeletet, ugyanis "kaotikus a veszélyes ipari üzemek, akkumulátorgyárak engedélyezési eljárása".

Úgy fogalmazott: "több esetben a kormány ad felhatalmazást a legszigorúbb környezetvédelmi engedélyezési eljárások alól" és szerinte egyébként is folyamatosak a botrányok a szennyező üzemek engedélyezési eljárásai körül.

Keresztes László Lóránt szerint egyértelművé kell tenni, hogy "a szuverenitás teljes feladásáról van szó, amikor idegen gyártók, befektetők érdekében a kormány feláldozza, áruba bocsátja Magyarország természeti kincseit".

Aláhúzta: soha nem lehet nemzeti cél, hogy ezt megtegye egy kormány, ezért az LMP "minden erejével küzdeni fog e folyamatok ellen".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!