LMP: le kell állítani a Budapest-Belgrád vasútfejlesztési projektet!

Belföld, 2020.04.02

Az LMP szerint leállítani és nem felgyorsítani kell a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztését, a felszabaduló mintegy ezermilliárd forintot pedig a magyar gazdaság talpra állítására kell fordítani - mondta csütörtöki online sajtótájékoztatóján a párt országgyűlési frakcióvezetője.

Keresztes László Lóránt bírálta azt a törvényjavaslatot, amelyet a kormány kedden nyújtott be a projekt gyorsítása céljából, és azért, hogy a beruházással kapcsolatos szerződések, dokumentumok tíz évre titkosíthatók legyenek.

A képviselő "elképesztőnek" ítélte, hogy a kabinet világjárvány idején ilyen javaslatot terjeszt a Ház elé. Felidézte, hogy pártja eddig is bírálta a tervet, amely - mint mondta -, szakértők szerint a járulékos költségekkel mintegy ezermilliárd forintot is felemészthet. Kijelentette: a vasútfejlesztés nem szolgálja a magyar nemzet érdekét, és semmi nem támasztja alá annak megtérülését. A pireuszi kikötő - amelyet a vasút összekötne a magyar fővárossal - túl messzire van, a kormány pedig vásárolt már egy tengerparti kikötőt, amelyről éppen a külgazdasági miniszter mondta, hogy kielégíti a magyar cégek szállítási igényét - emlékeztetett.

Keresztes László Lóránt felhívta a figyelmet arra is, hogy a Magyarországot is elérő világjárvány várhatóan mély és beláthatatlan hosszúságú válságba taszítja a magyar gazdaságot. Szerinte a pandémia hatására a világgazdaság logikája is változni fog, és már nem lesz szükség ilyen szállítási kapacitásra. Ebben a helyzetben nem a vasútfejlesztésre kellene ezermilliárd forintot költeni, hanem a gazdaság talpra állítására - jelentette ki, hozzátéve: pártja ezt fogja kezdeményezni módosító javaslataiban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!