LMP: Magyarország mondjon nemet az új GMO technológiákra is!

Belföld, 2023.07.30

Legyen közös nemzeti minimum, hogy Magyarország elutasítja az új GMO technológiákat is - mondta Tetlák Örs, az LMP országos elnökségének tagja, Érd alpolgármestere vasárnap, online is közvetített sajtótájékoztatóján; közlése szerint pártja e témában ismét benyújtja határozati javaslatát az Országgyűlés elé.

Az ellenzéki politikus felidézte: az Európai Bizottság egyik júliusi jogszabály-tervezete szerint kivonnák a jelenlegi szigorú, környezeti és egészségügyi engedélyeztetési eljárásokat tartalmazó GMO-szabályozás hatálya alól az új géntechnológiákat.

A javaslatban az európai agrár- és vegyipari multik érdekei tükröződnek vissza - mutatott rá.

Tetlák Örs felhívta a figyelmet arra, hogy a megengedő szabályozás elfogadása esetén a nagy multicégek kezébe kerülne a vetőmagok feletti ellenőrzés, amely hátrányos a termelőkre és a fogyasztókra, csökkenti a szabad választás lehetőségét.



Magyarország jelentős vetőmagexportőrként, komoly növénynemesítő hagyományokkal rendelkező országként továbbra is a GMO-mentességben érdekelt - húzta alá.

Közlése szerint a kormánytöbbség korábban nem támogatta, hogy a parlament elé kerüljön az LMP azon javaslata, "amely kimondta volna, hogy Magyarország kifejezetten nem támogatja az új GMO-k kivonását a hatályos szabályozás alól".

Az LMP szerint álláspontjuk elfogadása közös nemzeti ügy: azzal egyértelmű üzenetet küldhet Magyarország az európai döntéshozóknak, hogy élelmiszer-biztonsági és élelmiszer-önrendelkezési kérdésekben nem ismerünk kompromisszumot - hangoztatta az ellenzéki politikus.
(MTI)

Címkék

LMP Tetlák Örs
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!