LMP: Magyarország nem klímabajnok

Belföld, 2023.09.27

Az LMP azt üzeni a miniszterelnöknek, hogy Magyarország nem klímabajnok - mondta szerdai budapesti sajtótájékoztatóján az ellenzéki párt társelnöke szigorúbb klímacélok kitűzését szorgalmazva.

Schmuck Erzsébet Orbán Viktor hétfői, parlamenti felszólalására reagálva kijelentette: "ez nem focimeccs, ahol vannak győztesek és bajnokok. Ez már a bőrünkre megy". A kérdés, hogy mekkora lesz a veszteség, és hogyan lehet kezelni a károkat - tette hozzá.

Schmuck Erzsébet vitatta a kormányfő azon kijelentését is, hogy az ország előrehaladt a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében. 1990 és 2013 között ugyan valóban csökkent az érték, de 2014-től 2021-ig 5 százalékkal emelkedett. Az ellenzéki politikus szerint ráadásul további növekedés várható, miután a kabinet az akkumulátorgyárak energiaszükségletének kiszolgálása miatt három gázerőmű üzembe helyezését tervezi.

Az LMP szigorúbb klímacélok megvalósítását szorgalmazza, mert nem tartja elégségesnek 2030-ra a 40 százalékos mérséklést az 1990-ben mérthez képest. Schmuck Erzsébet kijelentette: 65 százalékos csökkenést kell elérni, és előre kell lépni a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásban is.

Bírálta azt is, hogy a megújuló energiák részarányát Magyarország ekkorra csupán 21 százalékra növelné.

(MTI)

Címkék

Schmuck Erzsébet LMP
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!