LMP: megbukott a kormány klímapolitikája

Belföld, 2023.10.24

Az LMP szerint sürgős cselekvésre van szükség, mert a kormány klímapolitikája megbukott.

Tetlák Örs, az LMP országos elnökségének tagja, Érd alpolgármestere keddi, online is követhető sajtótájékoztatóján közölte: törvénymódosító javaslatot nyújtanak be annak érdekében, hogy a klímatörvényben erősebb célszámokat rögzítsenek.

Az üvegházhatású gázok kibocsátását 40 helyett 60 százalékkal csökkentenék 2030-ra, és szintén eddig a dátumig az energiafogyasztást 25 százalékkal mérsékelnék, míg a megújuló energia arányát 21-ről 40 százalékra növelnék - sorolta.

Kitért arra is, hogy a klímasemlegességet 2050 helyett már 2045-re javasolja elérni az LMP.

Ehhez államilag támogatott épületszigetelési programra van szükség, amivel legalább a felére lehetne a háztartások energiafogyasztását és rezsijét csökkenteni. Éves szinten 600 milliárd forintból 100 ezer lakás szigetelése lenne kivitelezhető - vázolta az LMP-s politikus.



Tetlák Örs szerint zöld utat kell adni a megújuló energiának, lehetővé kell tenni a szélerőművek üzembe helyezését, fel kell számolni valamennyi adminisztratív akadályt a napelemes elszámolás elől.

Nem szabad engedni, hogy több akkumulátorgyár települjön Magyarországra és szakítani kell az autóközpontú politikával. Az erre fordított forrásokat a tömegközlekedésre - mindenekelőtt a vasúti közlekedésre - kell átcsoportosítani és be kell vezetni a klímabérletet - húzta alá Tetlák Örs.

Hozzátette, gyökeresen át kell alakítani a vízgazdálkodást, önálló zöldminisztériumra van szükség, erős, a kormánytól független hatósági rendszert kell létrehozni, fel kell gyorsítani az erdőtelepítéseket. Az erdők területét 2030-ra 27 százalékra növelnék, és drasztikusan emelnék a természeti parkok személyi állományát - részletezte.

Az ellenzéki politikus kiállt amellett is, hogy a mezőgazdaságban a nagyüzemi gazdaságok helyét a talajmegújító megoldásokat alkalmazó családi gazdaságok vegyék át. Tetlák Örs ismét követelte a környezetvédelmi hatósági szerződésről szóló kormányrendelet azonnali visszavonását.
(MTI)

Címkék

LMP Tetlák Örs
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!