LMP: nem teljesültek a madridi klímatárgyalásokhoz fűződő elvárások

Belföld, 2019.12.13

    Budapest, 2019. december 13., péntek (MTI) -  Az LMP társelnöke szerint nem teljesültek az ENSZ madridi klímakonferenciával kapcsolatos előzetes elvárások, a tanácskozás ugyanis úgy zajlott, mintha a párizsi klímaegyezmény elfogadása óta nem történtek volna drasztikus változások.

Schmuck Erzsébet, aki egyben az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának elnöke is, pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: 2015 decembere óta a klímaváltozás felgyorsult, és számos tudományos jelentés mutatott rá, hogy nem elegendőek a Párizsban tett vállalások.

Ennek ellenére a résztvevők nem jelentették be a csökkentési célok növelését, holott azt számos ország sürgeti, különösen azok az óceáni szigetek, amelyeknek a létét veszélyezteti a felmelegedés.

Elmondta ugyanakkor: kérdéseket vet fel az európai zöld megállapodás tervezete is, amelyet nemrég hozott nyilvánosságra az Európai Bizottság elnöke. Mint monda, abból égető kérdések hiányoznak, például a mezőgazdaság átalakítása, változtatások a közlekedési rendszerben, például a légi közlekedés megadóztatása vagy az atomenergia sorsa.

Hangsúlyozta: az LMP atomenergia nélküli jövőt szorgalmaz.

A politikus emellett megfontolandónak ítélte az emisszió-kereskedelem felszámolását, mert azzal szerinte szennyezési jogot árulnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!