TV műsor

LMP: Orbán Viktor a második világháború előtti szintre viszi vissza a társadalombiztosítási jogokat

Belföld, 2020.09.23

Az LMP társelnöke szerinte Orbán Viktor miniszterelnök a második világháború előtti szinte viszi vissza a társadalombiztosítási (tb) jogokat azzal, hogy jövőre már ingyenes sürgősségi ellátásban sem részesül, aki nem tudja fizetni a tb-t.

Kanász-Nagy Máté szerdai, online is követhető sajtótájékoztatóján kijelentette: sok százezer forintot kell majd fizetniük bármilyen ellátásért azoknak, akik elvesztették a munkájukat és önerőből nem tudnak egészségügyi járulékot fizetni.

Sérelmezte: várhatóan nem kapnak automatikusan 100 százalékos táppénzt azok a pedagógusok, akik a koronavírus miatt esnek ki a munkából. Ezt a tankerületek döntéséhez kötik majd, holott Kanász-Nagy Máté szerint a tanárok különösen veszélyeztetettek, hiszen sok emberrel találkoznak munkájuk során.

"Lehet, hogy Orbán Viktor különböző publicisztikákban a liberálisokkal kapcsolatos összeesküvés-elméletekről hadovál, de a helyzet az, hogy ma Magyarországon egy igazi neoliberális van, ez Orbán Viktor maga" - fogalmazott az LMP társelnöke, kifogásolva, hogy a kormányfő leépíti a jóléti államot, a szociális jogokat.

Az LMP ezzel szemben olyan zöld, szociális államban hisz, amely állampolgári jogon nyújt alapvető szolgáltatásokat. Kanász-Nagy Máté szerint a jelenlegi válsághelyzetben különösen szükség van arra, hogy mindenki ingyen jusson sürgősségi ellátáshoz, 100 százalékos táppénzhez, ha a járvány miatt nem tud dolgozni, vagy kilenc hónapon át álláskeresési járadékhoz, ha elvesztette a munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!