LMP: problémás a magyar-azeri zöldenergia-megállapodás

Belföld, 2022.12.19

Pártja kételyeit és kérdéseit fejezte ki a napokban kötött magyar-azeri zöldenergia-megállapodással kapcsolatban hétfőn, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján Tetlák Örs, Érd alpolgármestere, az LMP országos elnökségének tagja.

Az ellenzéki politikus arról beszélt: nem világos, hogy kik, milyen pénzből és mikori megtérüléssel építenék ki a vezetéket.

Szerinte jobban szolgálná a magyar érdeket, ha a beruházásra szánt forrásokat inkább hazai épületenergetikai fejlesztésekre fordítaná a kormányzat.

Tetlák Örs felvetette: Azerbajdzsán energiamixében öt százaléknál kisebb a megújuló források aránya, így nem világos, honnan származna a Magyarországra exportálni kívánt zöldenergia.

Kritikus kérdésnek nevezte, hogy a Kaukázus "közel sem a világ legnyugodtabb térsége". Régóta húzódó fegyveres konfliktusok zajlanak a régióban, ez pedig kiszámíthatatlanná teszi a projekt kivitelezhetőségét, megtérülését - értékelt.

Érthetetlen, hogy miért akar Orbán Viktor olyan energiát háromezer kilométeres távolságból importálni, amelynek a hazai megtermelését adminisztratív vagy más akadályokkal gátolja - folytatta az LMP politikusa, kijelentve: a kormányzat ellehetetleníti a szélerőművek telepítését, a napenergia terjedését pedig a megtérülést rontó elszámolási problémák akadályozzák.

Tetlák Örs kifogásolta, hogy nem történtek előrelépések a regionális energiabiztonság megteremtése terén. "Orbán Viktor ismét csak egy despotához fordult", egy nemzetközi szinten "legalábbis kétséges" megítélésű vezető személyében - mondta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!