LMP: szigorúbb szabályozás kell a használt gépjárműabroncsokkal kapcsolatban

Belföld, 2020.08.14

A jogszabályok szigorítására van szükség a használt gépjárműabroncsok tárolásával, újrahasznosításával és az illegális lerakók felszámolásával kapcsolatban - mondta az LMP frakcióvezetője pénteken a Baranya megyei Cserkút határában tartott sajtótájékoztatón.

Keresztes László Lóránt a Péccsel szomszédos település közelében, egy használt gépjárműabroncsokkal borított terület mellett azt mondta: a magyar kormány fél éve fogadta el a klímavédelmi akciótervet, amelynek kiemelt fejezete volt az illegális hulladéklerakók felszámolása. Ennek ellenére - mondta a mögötte lévő területre mutatva - a cserkútihoz hasonló illegális lerakók mérete azóta nemhogy csökkent volna, hanem növekedett.

"Látható, hogy egyelőre a magyar kormány bejelentése kampányígéret maradt" - fogalmazott.

Felidézte: fél ével ezelőtt felhívta az LMP a hatóságok figyelmét a cserkúti lerakóra, és kiderült, hogy a területnek nincs hulladékgazdálkodási engedélye, és "ami itt folyik, az teljesen szabálytalan". A frakcióvezető szerint annak ellenére, hogy nyilvánvalóan nem a jogszabályok szerint végzik a gumiabroncsok tárolását a területen, a hatóságok nem tudtak tenni semmit, ez pedig - vélekedett - a nem megfelelő jogi szabályozásra vezethető vissza.

Keresztes László Lóránt kijelentette: a kormány az elmúlt fél évben még a jogszabályi környezet kialakításával sem tett azért, hogy a cserkútihoz hasonló illegális gumilerakókat fel lehessen számolni, a hatóságok pedig elláthassák alapvető feladataikat.

Az LMP konzultációt kezdeményez az illetékes miniszterrel a használt gumiabroncsokra vonatkozó jogszabályok szigorítása érdekében - jelentette be. Mindezt azért, hogy ne jöhessenek létre újabb illegális lerakók, felszámolják a meglévőket, az érintettek pedig érdekeltek legyenek a gumiabroncsok újrahasznosításában - közölte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!