Lótusz Napok tizenötödször a 100 éves Füvészkertben

Belföld, 2022.07.30

A Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében immár tizenötödik alkalommal rendezik meg a méltán népszerű Lótusz Napokat, ahol a virágba borult vízinövényt csodálhatják meg az érdeklődők.

Indiai lótusz
Már kora reggel hosszú sorok kígyózta a lövölde úti Füvészkert előtt, hiszen az intézmény egyik legnépszerűbb programja, a Lótusz Napok kerülnek megrendezésre a hétvégén.

A Lótusz Napokat mindig a vízinövény virágzásához időzíti a Füvészkert, amely július végén pompázik a legcsodálatosabban. Mint kiderült csütörtökön még több virágba borult lótuszt lehetett látni, de azért szombaton is jócskán akadt szemlélni való. A szegedi Füvészkert tavában található Közép-Európa legnagyobb, szabadtéri indiai lótusz állománya, amely 1974-ben majdnem teljesen kipusztult a tóból.  

Az első indiai lótusz tövek az ófeöldeáki Návay-kastély parkjában található tóból származtak, ezeket hozta el Győrffy István 1932-ben egyik gyűjtőútja során, majd lovaskocsin szállították a szegedi Füvészkertbe. Mint említettük, az állomány szépen bővült, egészen az 1970-es évekig, amikor is a gyarapodása megtorpant, sőt az elszaporodott pézsmapockoknak és egyéb tényezőknek köszönhetően 1974-ben szinte teljesen eltűnt a tóból.  

1980-ban azonban lecsapolták, majd kikotorták a tavat, az 50 cm-es iszapréteget eltávolították, majd a tófenékre tiszai homok került, melynek köszönhetően újra erőre kapott az állomány. Az 1980-as évek végére már szinte régi pompájában tündökölt a szegedi Füvészkert indiai lótusz állománya a látogatók legnagyobb örömére.  

A Füvészertben a korábbi évekhez hasonlóan minden a csodálatos tavi növény körül forog, meditációs koncertekkel, táncbemutatóval és minden olyan programmal fogadják az érdeklődőket, amelyek a távolkeleti kultúrához kapcsolódnak, tekintettel arra, hogy a tó, amelyben az indiai lótuszok vannak a japán kert kétségtelenül legszebb eleme, amely főleg virágzáskor mutatja a legcsodálatosabb arcát.  

Azoknak is szívesen ajánljuk a rendezvényt, akik egy kis megnyugvást vagy lelki békét keresnek a rohanó világban, Önmaguk felfedezését tekintik fontos célnak, hiszen a programsorozat részeként megismerkedhetünk többek között a jógával, valamint a harcművészetekkel is. Előbbit a Déva Yoga Studio oktatóival ingyenesen ki is próbálhatjuk, csatlakozhatunk a bemutató órájukhoz, de megismerkedhetünk Ázsia növényvilágával, illetve bepillantást nyerhetünk a távolkeleti teakészítés titkaiba is.  

A rendezvény természetesen betekintést enged a távolkeleti ízvilágba is.

  • Jegyárak
Felnőtt: 2.400 Ft

Felnőtt csoportos (15 főtől): 2.200 Ft

Diák/nyugdíjas: 1.800 Ft

Diák/ nyugdíjas csoportos (15 főtől): 1.400 Ft

SZTE diák/dolgozó: 1.600 Ft

SZTE Alma Mater tagsági kártya: 1.600 Ft

Óvodás: 1.000 Ft

Fogyatékkal élőknek (kísérőjének is 800 Ft): 800 Ft

3 év alatt ingyenes  
(Webrádió)

Címkék

XV. Lótusz Napok Szegedi Tudományegyetem Füvészkert
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!