Magyarországon raboskodik tovább Magda Marinko

Belföld, 2021.02.18

Tovább tölti életfogytig tartó fegyházbüntetését Magda Marinko. A többszörös gyilkosság miatt elítélt férfi huszonhét évet ült eddig Szegeden, csütörtökön döntöttek feltételes szabadlábra helyezéséről.

Magda Marinko
A Szegedi Törvényszék közleményében azt írja, a tárgyalást megelőző igazságügyi elmeorvosszakértői vizsgálaton az elítélt nem jelent meg, majd a bírói meghallgatásán való részvételt is megtagadta, rendzavaró magatartást is tanúsított, így a bíróság a távollétében, védője jelenlétében hozta meg döntését. A bíróság szerint összességében továbbra sem lehet arra következtetni, hogy az elítélt szabadon bocsátása esetén vissza tudna illeszkedni a társadalomba és törvénytisztelő életmódot folytatna. A bíróság végzésével szemben az elítélt védője fellebbezett, így a végzés nem jogerős.

Bátyi Zoltán közíró, újságíró, aki 2013-ban Marinko, avagy a halál zsoldosa címmel könyvet írt a többszörös gyilkosról úgy kommentálta a döntést, hogy egyáltalán nem lepődött meg. Szerinte 2019-ben is tudatosan szabotálta a felülvizsgálatot a vajdasági származású férfi, mert a magyar börtönviszonyokkal teljesen elégedett.

Bátyi Zoltán - aki sokáig dolgozott a Szegedi Ítélőtábla sajtóreferenseként - úgy véli, nem érdeke Marinkonak, hogy kiadják a szerbiai hatóságoknak, ugyanis ott 40 év börtönbüntetés vár rá. Ha ebből elengednének 10 évet, akkor is 88 évesen szabadulna. Ráadásul rengeteg ellensége van Magda Marinkonak a határ túloldalán, ezért egy ottani börtönben nem is érezné magát biztonságban.

Magda Marinkót 1994. január végén tartóztatták le egy ismert szegedi család ellen elkövetett többszörös emberölés vádjával, majd 1996-ban jogerősen életfogytiglani fegyházat kapott. Az akkori törvények szerint a büntetésből letöltött 25 év után lehetett felülvizsgálni a feltételes szabadlábra helyezését. A bíróság most arról döntött, hogy a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét egy év elteltével ismételten meg kell vizsgálni. A bíróság végzése ellen a védő fellebbezett, így az nem jogerős.
(Webrádió)

Címkék

Magda Marinko
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!