Már működik a Móra-parkban a zenélő szökőkút

Belföld, 2020.11.24

Hétfőn átvették az önkormányzat képviselői a kivitelezőtől a Stefánia sétányt és a Móra-parkot és a Roosevelt teret. Hétfőn lebontották az építkezési kordon utolsó elemeit is, így lényegében befejezettnek tekinthető az a sok hónapos munka, mely alatt a szegedi belváros e három fontos köztere teljesen megújult.

Móra park szökőkút 2
A beruházással új zöldterületeket hoztak létre, a már meglévőket pedig megújították, új látványelemeket építettek ki, pihenési, szórakozási és sportolási lehetőségeket teremtettek. Mindez 28 ezer négyzetmétert érint a Roosevelt téren, a Móra parkban és a Stefánián. A Zöld város kialakítása a szegedi Belvárosban című projekt megvalósítására az önkormányzat 850 millió forint európai uniós támogatást használt fel, saját forrásból pedig 827 millió 500 ezer forintot tett hozzá, a teljes összeg így 1 milliárd 677 millió 500 ezer forint.

A Móra-parkban 4 díszfát és 12 tiszafát, valamint 3500 virágot ültettek, a Stefánián pedig 8 új fát, 4200 cserjét és 1200 virágot telepítettek. A Stefánia, a Móra-park és a Roosevelt tér gyepe megújult, ez utóbbi helyen még 370 évelő növényt is ültettek. A kiszáradt vagy nem egészséges fákat újakkal pótolták. A növények öntözéséről a Stefánián és a Móra parkban automata rendszer gondoskodik.

A Stefánia parkjában a sportolni vágyók számára fitnesz eszközöket helyeztek el. A gyerekek megmászhatják a partra vetett halat vagy a gumidombot, felülhetnek a felújított forgó tányérra, futhatnak a mókuskerékben, vagy labdázhatnak a pázsiton, amely a Lidice emlékkő előtt terül el. Itt nyáron akár napfürdőzni is lehet. Aki pihenni, beszélgetni szeretne, kipróbálhatja a hintapadot, de talál székeket, a fák körül kőülőkét. A parkot ladik formájú növényágyak díszítik. Éjszaka míves kandeláberek világítják meg a területet.

A Móra parkban korszerű, víztakarékos, fenntartható módon üzemelő szökőkút épült a régi helyén – olyan, amilyet a szegediek szavaztak meg 2016-ban. A 110 fúvókával és a lámpákkal víz- és fényjátékot tudnak zenével összehangolni. A hangszórókból elsősorban klasszikus muzsika szól (például Brahms, Vivaldi, Liszt, Strauss művei), de A Karib-tenger kalózai című film zenéje is felcsendül – 13 és 19 óra között minden egész órakor elhangzik egy, két vagy három zeneszám. Amíg az időjárás lehetővé teszi – a tervek szerint november végéig –, a szökőkút működni fog. Jövő tavasszal és nyáron pedig már szaladgálhatnak is a gyerekek a sakktáblamintás felületről feltörő vízoszlopok között. A szökőkút feszített víztükörrel is látványos, a benne álló 3-4 centiméteres vízben a múzeum épülete tükröződik. Harmadik funkcióját kikapcsolt, vízmentes állapotban rendezvény- vagy nézőtérként tölti be. A szökőkút és a híd között lépcsőzetes padsorokat alakítottak ki. Meg lehet pihenni a múlt század elejének hangulatát felidéző padokon is, amelyeket régi fotók alapján készítettek el. A szökőkút négy sarkánál egy-egy fényoszlop világít éjszaka.

Augusztusban fejeződött be a Móra Ferenc Múzeum teljes felújítása, ám mivel a környéken zajlottak még a Stefánia és Móra-park átalakítási munkálatai, nehéz volt megközelíteni az épületet. Mostantól azonban a szegedi belváros e fontos területe teljesen elérhető lesz a helyiek és a turisták számára. Néhány éve kapott új támfalat a Huszár Mátyás rakpart, így a Tisza partján igazi pihenő és kulturális övezet alakult ki, mely sokoldalú szolgáltatásaival várja az idelátogatókat.
(Webrádió)

Címkék

Móra park Szökőkút

Galériánk

Móra park szökőkút 2 Móra park szökőkút 2
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!