Március 15. - Dömötör Csaba: a forradalom nemcsak magyar, hanem európiai ügy is volt

Belföld, 2024.03.14

Az 1848-49-es forradalomban és szabadságharc nem csak a magyarok ügyéről szólt - jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára csütörtökön, a zuglói polgári szervezetek ünnepi megemlékezésén.

Dömötör Csaba azt mondta, hogy a júniusi európai parlamenti választáson nem csak "magunkért indulunk politikai harcba". Nem vagyunk egyedül, egyre többen vagyunk, céljaink azonosak az európai többség céljaival - emelte ki a politikus.

"Az európaiak nagyobbik része ugyanis háború helyett békére, egységesítés helyett szabadságra, birodalmi parancsok helyett egyetértésre vágyik" - hangsúlyozta az államtitkár, utalva a 12 pont előszavára.

Azt is mondta, hogy a béke, a szabadság és az egyetértés a nemzeti önrendelkezés alapja, amelyek nélkül "nincsen magyar jövő, de magyar jelen se."

Az Európai Unió, amely "békeprojektként indult, most térdig gázolna a háborúban" - mondta az orosz-ukrán háború kapcsán a politikus. Hozzátette, hogy már nemcsak "euró tízmilliárdokat követelnek a háború finanszírozására, már nemcsak fegyverszállítmányokért lobbiznak, most már katonákat is küldenének".

Nincs olyan birodalmi érdek, amely a háborút a magyarok számára bármiben igazolná - emelte ki a politikus. Megjegyezte, hogy a békéhez szabadság is kell, hogy a "legfontosabb döntéseket a saját kezünkben tartsuk".

Megfogalmazása szerint olyan veszélyes korban élünk, amikor meg kell küzdeni a járványokkal, az energiaválsággal, az inflációval, és "mindezek háttéréül nagyhatalmak sakkjátszmáival".

Úgy fogalmazott, mindig voltak olyan birodalmi törekvések, hogy a magyarok mozgásterét szűkítsék. "Most sem sajnálnak dollár- és eurómilliókat, hogy megvegyék, akit meglehet, néha grammos, más esetben kilós kiszerelésben" - mondta Dömötör Csaba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!