Március 15. - Donáth Anna: a márciusi ifjak közösségbe szervezték azokat, akiknek a szabadság érték

Belföld, 2023.03.15

A márciusi ifjak úgy döntöttek, hogy kezükbe veszik a sorsukat, közösségbe szervezik azokat, akiknek a szabadság és a nemzet érték - mondta a Momentum európai parlamenti képviselője az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján szerdán Budapesten.  

Donáth Anna a Nagytétényi forradalmi piknik elnevezésű rendezvényen kiemelte, minden generációnak joga és kötelessége, hogy kezébe vegye a jövőjét. Úgy fogalmazott: "mi másról szólnak ezek a nemzeti ünnepek, mint arról, hogy megemlékezünk azokról, akik a jövő érdekében mindent megtettek, hogy szabadabbak, boldogabbak, őszintébbek, hitelesebbek lehessünk?"

Az ellenzéki politikus azt mondta, a történelemkönyvek szerint "a szabadságharcaink nem túl pozitív véget értek." Ugyanakkor - emelte ki -, minden vércseppnek, minden bánatnak, minden akkor elhangzott szónak "igenis lett eredménye, hiszen itt vagyunk és itt vannak az újabb generációk is".

Tóth Endre (Momentum), Budafok-Tétény és Újbuda országgyűlési képviselője azt mondta, 1848. március 15. is egy átlagos hétköznapnak indult. A márciusi ifjak társasága sem valami földöntúli elit csapat volt, hanem egy lelkes és tehetséges fiatal társaság, amely kész volt keményen dolgozni és kockázatot vállalni a szabadságért.
Feltette a kérdést: "mi a helyzet velünk?"

Kijelentette, "ha keményen dolgozunk és merünk kockázatot vállalni, akkor képesek leszünk újra elhozni a szabadságot, itt Budafok-Tétényben és Magyarországon is".

Havasi Gábor, a Momentum budafok-tétényi polgármesterjelöltje emlékeztetett az 1848. március 15-én kitört magyar forradalom történéseire, kiemelve, a forradalmárok követeléseit a császári udvart képviselő helytartó tanács elfogadni kényszerült, hiszen Petőfihez, Irinyihez, Vasvárihoz és a többi márciusi ifjúhoz sok ezres tömeg csatlakozott, erőt mutattak, és az akkori hatalom meghátrált.

Azt mondta, 2023-ban "ismét elnyomók ülnek a nép nyakán", a hatalom hatalmaskodik és nem szolgál. Az országnak változásra van szüksége, ám ehhez nem elegendőek a politikusok gyújtóhangú beszédei és az internetes véleményvezérek dühös posztjai. Azoknak a kiállására, szavaira van szükség, akik eddig mindenbe beletörődtek, a változást csak is a csendesek forradalma hozhatja el - jelentette ki Havasi Gábor.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!