Március 15. - Karácsony: mindig a béke, a szabadság és az egyetértés érdekében lázadtunk

Belföld, 2022.03.11

A magyarság mindig a békért, a szabadságért és az egyetértésért lázadt, így volt ez 1848-ban, 1956-ban és 1989-ben egyaránt - jelentette ki a főpolgármester a fővárosi önkormányzat pénteki ünnepségén, amelyet az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendeztek.

Meglehetősen beszédes, és az 1989 óta eltelt időről regél, leginkább annak kudarcairól, a harmadik köztársaság bukásáról, hogy még ma is ennek jegyében lázadunk - mondta Karácsony Gergely.

Sokat elmond a magyar történelem sorsfordulóiról, benne az elmúlt 30 évről, hogy az 1848-es 12 pontból mindig megtaláljuk az éppen a mához szólót - tette hozzá.

Karácsony Gergely azt mondta, hogy 33 év után, mehettünk megint a sajtószabadságért szót emelni a köztévé elé, majd bírálta a közmédiát.

A hatos pont, a közös teherviselés kapcsán azt mondta, hogy még mindig itt van velünk ez a követelés, abban az országban, ahol a leggazdagabbak, jövedelmükhöz képest, kevesebb terhet visznek, mint a legszegényebbek.

Nemzeti Bank van már, de vajon a munkáját végzi, az infláció elleni harcot, vagy a családi vagyont hizlalja? - tette fel a kérdés a főpolgármester, majd a tizenkettedik pont, az Unió kapcsán azt mondta: ez itt és most azt jelenti, hogy unió Európával.

"Azt hittük ezen is túlvagyunk már, de évek óta harsány szavakkal rombolják, pusztítják az egységét, uszítanak ellene mifelénk" - fogalmazott.

Karácsony Gergely azt mondta, nem hitték volna, hogy lesz olyan idő, mint ez a mostani március közepe, amikor a béke lesz a legfontosabb a magyaroknak, erre vágynak leginkább, ezért lázadnak.

A békéért, Európa békéjéért, Ukrajna békéjéért. A mi békénkért - tette hozzá.

"A 12 pontból most a tizedik szúr szemet: "a magyar katonáinkat ne vigyék külföldre". Ezt akarjuk és a békét! - jelentette ki a főpolgármester.

Kijelentette, március 15-én azt kell mondjuk: "Mi mind ukránok vagyunk."

"Mert megszállók között cinkos, aki néma. Mi nem lehetünk cinkosok" - tette hozzá.

Karácsony Gergely szerint nem fogadható el az a válasz, hogy nekünk az egyetlen dolgunk, kimaradjunk belőle, amikor egy agresszor rátámad egy szabadságszerető népre.

"Már most is benne vagyunk". Benne vagyunk, mert éppen 1848 örökségéből, és 1956-éból tudjuk, milyen az, amikor fegyverrel, orosz fegyverrel törik le egy nemzet szabadságvágyát. Benne vagyunk, mert felelősséggel tartozunk a kárpátaljai magyarokért és felelősséggel tartozunk nyugati szövetségeseinknek, az ebbe a szövetségi rendszerbe igyekvő ukrán népnek" - mondta.

Azért is benne vagyunk, mert "belerángatott minket az a politika, amely a nyugati elkötelezettség elé a keleti üzleteket sorolta" - tette hozzá az ellenzéki politikus.

Kijelentette: Magyarország nem lehet megint csatlósállam.

"Ezzel tartozunk 1848 emlékének, ezzel tartozunk az ukrán népnek. Ezzel tartozunk Európának és saját magunknak is" - jelentette ki.

Magyarország első számú érdeke a béke: béke a szomszédaival és béke a határain belül - hangsúlyozta Karácsony Gergely, majd azt mondta: háborúskodás közepette éltünk akkor is, mielőtt ilyen közel jött hozzánk a valódi, fegyveres háború, mert hogy "a közjó, a közérdek és a közvagyon ellen elkövetett súlyos bűneiket elfedjék, a hatalom mindig új és újabb bűnbakot talált".

Már tudjuk, így kezdődik: ilyen politikával, ilyen szavakkal kezdődik a valódi, a pusztító, a fegyveres háború - tette hozzá.

Karácsony Gergely kijelentette: a békét, a szabadságot és az egyetértést is az hozhatja el, ha "kompországnak a hajóját egyszer és mindenkorra a nyugati partokon horgonyozzuk le".

Hol felemelő, hol megrendítő az emberségnek megannyi megnyilvánulása, ahogyan az ukrajnai háború elől menekülőket fogadja az ország - mondta a főpolgármester, aki szerint ez ad erőt, ez ad reményt sokaknak most, amikor úgy tűnik, a bukott politikával megint a rossz oldalára kerültünk a történelemnek.

"Itt az idő, hogy a jó oldalra álljunk: Európa oldalára, a Nyugat oldalára, az ukránok oldalára, a magyarok oldalára" - hangoztatta Karácsony Gergely.

Az ünnepségnek helyet adó Városháza parkban kortárs magyar művészeket alkotásaiból nyílt plakátkiállítás. A művészeket arra kérték, hogy alkossák meg saját nézőpontjukból, saját eszközeikkel a az 1848-as 12 pont mának szóló üzenetét.

Karácsony Gergely közölte azt is, hogy a magyar művészek mellett a jelenleg óvóhelyeken, frontokon tartózkodó ukrán illusztrátorok alkotásait is kiállították.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!