Március 15. - MSZP: a demokráciába, jogállamba vetett hit visszaállítása a legfontosabb

Belföld, 2024.03.15

A demokráciába és a jogállamba vetett hit visszaállítását nevezte az egyik legfontosabbnak Magyarországon az MSZP társelnöke pénteken, az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc évfordulóján.

Kunhalmi Ágnes Budapest a V. kerületében, a Petőfi-szobornál tartott megemlékezésen azt mondta, ma a szabadságharcot az országot belülről megosztó autoriter hatalommal szemben kell megvívni.

Közölte, nem elégedhetnek meg azzal, hogy polgári demokráciában élnek a magyarok, a szabadság és a jogegyenlőség mellett a szociális és a munkavállalói jogok érvényesítésére, valamint a társadalmi különbségek radikális csökkentésére is szükség van.

A társelnök szerint 1848 az akkori tradíciókkal történő szakítás ideje is volt; ma Orbán Viktor miniszterelnök vissza akarja vinni a magyar társadalmat a múltba és az Európai Uniót is egy korábbi állapotába akarja visszaállítani.

Kunhalmi Ágnes szerint a júniusi európai parlamenti választás tétje, hogy "a szélsőjobboldali erőkkel szövetkező" Orbán Viktor leépíti-e a szociális és jóléti Európát. Tétje az is - folytatta -, hogy a magyar kormányfő meg tudja-e akadályozni az integráció elmélyítését, az EU további reformjait.

Az EU vagy magasabb szinte lép az integrációban vagy megszűnik létezni - értékelt, hozzátéve: ma nem messiásokra van szükség, hanem valódi, bizonyított hősökre.

Hiller István, az MSZP Választmányának elnöke azt mondta, a nemzet szent fogalom Magyarországon, nem arra való, hogy lépten nyomon "ráagassák mindenre", dohányboltokat nevezzenek el róla: a nemzet az összetartozást jelenti.

Közölte, bár ma valószínűtlennek és naivnak tűnhet, mégis helyes követelés az, hogy olyan országot akarnak, ahol létezik összetartozás, ahol a különböző gondolkodású emberek képesek együtt ünnepelni a nemzeti ünnepen.

Hiller István kijelentette: "Magyarország a hazánk és Európa az otthonunk". Az nincs rendben, hogy aki a szövetségesünk, az nem a barátunk, aki meg a barátunk, az nem a szövetségesünk - fogalmazott.

Elmondta, olyan országot akarnak, amely polgárai tudására, alkotóerejére, személyes jólétére építi a jövőjét, és amely az Európai Unió megbecsült tagja, békében, kölcsönös tiszteletben, egyetértésben akar élni másokkal.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!