Március 15. - Potápi Árpád János: a magyarság nem származás, hanem vállalás kérdése

Belföld, 2024.03.14

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékezete Petőfi Sándor nélkül elképzelhetetlen, ő is a bizonyítéka annak, hogy a magyarság vállalás, és nem származás kérdése - hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a vajdasági Királyhalmon, ahol Petőfi Sándor szobrát avatta fel.

"Az identitás megőrzése és megerősítése szempontjából fontosak ezek a szobrok, hiszen annak jelei, szimbólumai, hogy ezeréves szülőföldünkön továbbra is itthon lehetünk, itthon szeretnénk maradni, itthon szeretnénk boldogulni" - hangsúlyozta Potápi Árpád János. A magyar közösségeket, éljenek bárhol a világon, összeköti a közös nyelv, kultúra, hagyomány és történelem, de különösen az ünnepek, kiemelten pedig a nemzeti ünnepek - tette hozzá.

A nemzetpolitikai államtitkár szerint minden magyar szabadságmozgalomnak ugyanaz volt a célja: a magyar nemzeti függetlenség megőrzése, elérése, a magyar nemzet megmaradása, a nemzeti hagyományok tiszteletben tartása, "és az, hogy ez az ország, ez a nemzet az önálló törvényei alapján tudja megélni a mindennapjait". Ez ma is így van - szögezte le.

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke beszédében kiemelte, hogy ha a vajdasági magyarság összefog a közös célokért, akkor együtt jobb eredményeket tud elérni, és ezt már bizonyította is. "Erőt ad kitartásunkhoz nemzetünk nagyjainak emlékezete és március 15. tisztelete, a márciusi ifjak bátorsága, az ország összefogása a nemzeti célokért és eszmékért. Mert 1848 bebizonyította, tehetünk magunkért. Összefogással, ha a nemes ügy érdekében a különbségeket félre tudjuk tenni, nagy dolgokra vagyunk képesek" - hangsúlyozta.

Négy Petőfi-szobrot állítottak fel a tavalyi és az idei év során a Mozdulj! Petőfi! program keretein belül, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a Vajdaságban. Tavaly nyáron Törökfaluban, Kúlán és Kishegyesen kapott szobrot a költő. Pásztor Bálint beszédében köszönetet mondott a magyar kormánynak a szobrok felállításában nyújtott támogatásért.

A csütörtökön átadott szobrot, amely a költőről elnevezett általános iskola udvarán kapott helyet, Lantos Györgyike Sára készítette.

Ez a tizedik köztéri Petőfi-szobor a Vajdaságban. Az első mellszobrot 2006-ban adták át Bácskertesen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!