MÁV-Volán-csoport: kiemelten kezelik az esélyegyenlőség érvényesülését

Belföld, 2021.03.08

A MÁV-Volán-csoport kiemelten kezeli az esélyegyenlőség érvényesülését, így a nemek közöttit is - közölte a vállalatcsoport hétfőn az MTI-vel.

A közleményben hangsúlyozzák, hogy a vállalatcsoport a jellemzően férfiak által ellátott munkakörökben is lehetőséget biztosít a nők elhelyezkedésére, illetve intézkedéseivel megteremti a női munkavállalók számára is a vonzó munkáltatói hátteret.

Rámutatnak arra, hogy a vasutas munkakörök többsége komoly fizikai megterheléssel jár. Tipikus női vasúti munkakör a vonat fel- és átvevő munkakör, ahol 93 kollégából 84 női munkavállaló. A vállalatcsoport alkalmazásában álló tizenegyezer nő közül sokan olyan munkakört látnak el, amely jellemzően férfias tevékenységnek minősül, így például a motorvonatvezető, a HÉV vasúti járművezető, vagy forgalmi csomóponti főnök, de alkalmazásban állnak női váltókezelők, karosszéria lakatosok és járműszerelők is.

Nők a legmagasabb létszámban a forgalmi szolgálattevői munkakörökben dolgoznak, mintegy 1200-an, több mint 100 női munkavállaló dolgozik autóbuszvezetőként, a jegyvizsgálók egyharmada, 830 fő nő. A MÁV Szolgáltató Központ munkatársainak fele nő, a gazdasági üzletág 87 százalékos arányban foglalkoztat női munkavállalót, és 110 nő erősíti az IT területet is.

Nagy számban vannak nők a MÁV Zrt. felsővezetésében, akik ezt megelőzően sikeres középvezetők voltak. Vezetői szinten is több területen tevékenykednek női munkavállalók, ugyanolyan hatáskörrel, felelősséggel, mint azonos, vagy hasonló vezetői szintű férfi kollégáik - írják a közleményben.

Kiemelték, hogy a gyermekvállalás után visszatérő női munkavállalók részére biztosítják a gyermeknevelést segítő munkaidő beosztást, igény esetén részmunkaidős foglalkoztatást, más munkakört, bizonyos munkakörökben az otthoni munkavégzést. A gyermekvállalásra készülő, vagy kisgyermeket nevelő munkatársak számára nyújt támogatást a Baba program, amely többek között a hivatalos teendők közötti eligazodást segíti. A koronavírus veszélyhelyzet idején a vállalatcsoport minden olyan munkakörben, ahol annak jellege megengedi, igyekszik biztosítani az otthoni munkavégzés feltételeit, illetve különböző munkáltatói megoldási alternatívákkal segíti a 12 évnél fiatalabb gyermekek felügyeletének ellátását.

A MÁV-Volán-csoport Magyarország egyik legnagyobb munkáltatójaként arra törekszik, hogy a munkaidő beosztás, vezénylés összeállításánál a lehetőségekhez mérten olyan munkafeltételeket és munkaidő beosztást tegyen lehetővé, amely a munka-magánélet egyensúly optimális fenntartását elősegíti. A folyamatos üzemeltetést biztosító munkakörökben a munkatársak egy hónapra előre, tervezetten megkapják vezénylésüket, amely jól összeegyeztethetővé teszi munkahelyi elfoglaltságaikat egyéb, magánjellegű programjaikkal - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!