Megemlékezés a Müncheni Olimpiai fáklyafutásról és a teremkézilabda 50. évfordulójáról

Belföld, 2022.11.19

A Magyarországon is rendkívül népszerű és sikeres teremkézilabda sportágat 50 évvel ezelőtt, az 1972-es müncheni játékokon vették fel először a olimpiai sportágak közé. Az olimpia lángját több mint egy tucat szegedi sportoló vitte, akiket meghívtak a jeles esemény évfordulójának megemlékezésére.

Müncheni olimpiára emlékeztek
Az 1972-es Müncheni Olimpia sokak számára a túszdráma miatt vált emlékezetessé, hiszen szörnyű tragédia árnyékolta be a nyári olimpiai játékokat. Mint ismert ez az az olimpia, amelyen a Fekete szeptember elnevezésű palesztin terrorszervezet túszul ejtette az izraeli csapat 11 sportolóját, amelyek közül ketten azonnal halálos sebesülést szereztek. A német hatóságok megpróbálták kiszabadítani az izraeli sportolókat, de a többi túsz, valamint öt terrorista és egy német rendőr is életét vesztette az akció során. 

A magyar delegáció a tragédiából szerencsére nem sokat érzett, ráadásul ötven éve, azaz 1972-ben került fel a müncheni olimpia sportágai közé a teremkézilabda, amely a pénteki találkozó egyik fő apropóját szolgáltatta. A Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Olimpiai Akadémia, a Magyar Kézilabda Szövetség, a Tisza Volán SC, valamint Szeged város Sportbizottsága azokról a szegediekről emlékezett meg, akik 50 évvel ezelőtt a müncheni olimpia lángját vitték. A meghívottak elérzékenyülve meséltek élményeikről, ugyanakkor beszéltek a múltról és a jelenről egyaránt. A 15 fáklyafutó, azaz Antal Andor, Apró László, Bódi Katalin, Dobcsányi János, Dobó Károly, Láng Imre, Kovács Kálmán, Kovács László, Mocsai Lajos, Sinkó György, Szabó Miklós, Volford László, Tompáné Berta Panna, Zöllei István, Tóth Margit, valamint 4 fő válogatott kézilabdás: Bartalos Béla, Csík János, Harka László és Vass Sándor is meghívást kapott a jeles eseményre, ahol a futáskor használt fáklyákat is bemutatták a jelenlévőknek. Bartalos Béla, Csík János, Harka László és Vass Sándor is tagja volt annak a magyar kézilabda válogatottnak, amely az 1972-es müncheni olimpián szerepelt.

&t=39s

Az esemény moderátora Barok István volt, akit a sportszerető szegedi olvasóknak egyáltalán nem kell bemutatni, Stílus tanár úr számos anekdotával örvendeztette meg a jelenlévőket. A fáklyafutók között pedig olyan nevek bukkantak fel, mint Mocsai Lajosé, aki a magyar kézilabdasport legeredményesebb edzője, egykori válogatott kézilabdázó. Mocsai Lajos noha Szegeden született és nevelkedett legnagyobb sikereit többek között az örök rivális Veszprémmel, valamint a férfi és a női válogatottal érte el. Mocsai Lajos egyébként hitet tett amellett, hogy amennyire csak tőle telik, a jövőben is népszerűsíteni fogja a kézilabda sportágat. 

Kővári Árpád, a rendezvény szervezője beszédében többek között a múltban elért sikereket méltatta, mint mondta a múltat nem szabad elfeledni, azt folyamatosan ápolni kell. A rendezvényre meghívott vendégek emlékérmet vehettek át az 1972-es müncheni olimpia 50. évfordulója alkalmából. 
(Webrádió)

Galériánk

Müncheni olimpiára emlékeztek Müncheni olimpiára emlékeztek
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!