Megérkezett a honvédség első két Airbus H225M típusú helikoptere Szolnokra

Belföld, 2023.07.17

Megérkezett a honvédség első két Airbus H225M típusú helikoptere Szolnokra hétfőn.

Megérkezett a honvédség első két Airbus H225M típusú helikoptere Szolnokra A 70-es és 71-es oldalszámú közepes, szállító (Troop Transport Helicopter) konfigurációjú gépeket két vízsugárral köszöntötték az MH Kiss József 86. Helikopterdandár területén.

A francia és magyar pilóták által vezetett gépeket mások mellett Koller József dandártábornok, a légierő megbízott parancsnoka, Simon Zsolt ezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár parancsnokhelyettese fogadta.

A két helikoptert júliusában adtak át az Airbus Helicopters franciaországi, marignane-i gyártó központjában. A honvédelmi és haderőfejlesztési program részeként a honvédelmi tárca tizenhat gépet rendelt.

A H225M helikopter magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata 2021-ben kezdődött, amelynek során külön figyelem irányult a helikopter magyar konfigurációjának sajátosságaira, a helikoptereket ugyanis kifejezetten a magyar katonai igények szerint alakítják ki és gyártják.

A minisztérium szakemberei először 2022 márciusában tettek látogatást a gyártónál, ahol szakmai egyeztetést folytattak a helikoptertípus tervezéséért és gyártásáért, valamint az üzemeltetési és karbantartási rendszeréért felelős szakemberekkel. A folyamat végén típusalkalmassági tesztrepüléseket hajtottak végre az IRO 011 gyártói azonosítójelű helikopterrel 2023. február 28. és március 1. között.
(MTI)

Címkék

Airbus H225M Helikopter Szolnok MH Kiss József 86. Helikopterdandár

Galériánk

Megérkezett a honvédség első két Airbus H225M típusú helikoptere Szolnokra Megérkezett a honvédség első két Airbus H225M típusú helikoptere Szolnokra Megérkezett a honvédség első két Airbus H225M típusú helikoptere Szolnokra Megérkezett a honvédség első két Airbus H225M típusú helikoptere Szolnokra
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!