Megérkezett az utolsó H145M típusú helikopter is Szolnokra

Belföld, 2021.12.03

Megérkezett az utolsó H145M típusú könnyű, többcélú helikopter pénteken Németországból, az Airbus donauwörthi bázisáról Magyarországra, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisra, ezzel teljessé vált a húsz gépből álló flotta - jelentette be Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség (MH) parancsnoka pénteken Szolnokon, helyszíni sajtótájékoztatón.

Megérkezett az utolsó H145M típusú helikopter is Szolnokra A H145M típusú helikopter kötelékben érkezett egy Mi-17-es és egy Mi-24-es helikopterrel, majd az Airbus-gépet vízágyúval köszöntötték Szolnokon, ahol a helikopterbázis állományának egy része fogadta.

Ruszin-Szendi Romulusz a gép leszállása után elmondta: ezzel fontos szakasza zárult le a hazai modern katonai forgószárnyas képesség fejlesztésének. A haderőfejlesztési program "él, létezik és folytatódik" - hangoztatta az altábornagy.

Megjegyezte: végre a pilótáink tudnak repülni évente annyi órát, hogy az nemcsak a képességeik szinten tartásához, de a folyamatos fejlődéshez is elég.

Ez a géptípus, amelyet kaptak, átvettek, üzemeltetnek és használnak, a maga nemében a legkorszerűbben felszerelt, s vannak még ötletek közösen a gyártóval, hogyan lehet még tovább fejleszteni - közölte.

"Legyen példa ez a fejlődés, hogy amit ígértek, terveztek, az nagy valószínűséggel valósággá válik!" - fogalmazott a parancsnok.

Magyarország, a Magyar Honvédség meghatározó haderőt lesz képes felmutatni rövid távon ebben a térségben, hogy békét, biztonságot biztosítson a magyar embereknek - hangsúlyozta Ruszin-Szendi Romulusz.

Hozzátette: már készülni kell a következő géptípusra, amely 2023-tól érkezik, és amíg lehet, használják a Mi-17-es és Mi-24-es géptípust is.

Ruszin-Szendi Romulusz az MTI kérdésére elmondta: 2023-tól 2025-ig érkeznek a H225 típusú helikopterek, összesen 16 gép.

Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka, aki az utolsó H145M típusú helikoptert Szolnokra vezette, az MTI-nek elmondta: a H145 többcélú, ami azt jelenti, hogy egy helikopter képes különleges műveleti, kutató-mentő, felderítő feladatokat végezni, és szállításra is alkalmas.

(FOTÓ)
(MTI)

Címkék

H145M Szolnok

Galériánk

Megérkezett az utolsó H145M típusú helikopter is Szolnokra Megérkezett az utolsó H145M típusú helikopter is Szolnokra Megérkezett az utolsó H145M típusú helikopter is Szolnokra Megérkezett az utolsó H145M típusú helikopter is Szolnokra Megérkezett az utolsó H145M típusú helikopter is Szolnokra Megérkezett az utolsó H145M típusú helikopter is Szolnokra
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!