Meglepetésekkel készül a Móra Ferenc Múzeum az újranyitásra

Belföld, 2021.04.14

Egyelőre ugyan nem lehet tudni, mikor nyithatják ki újra kapuikat a közművelődési intézmények, de az biztos, hogy az ott dolgozók és a látogatók is nagyon várják már a pillanatot, amikor beindul a kulturális élet. A szegedi Móra Ferenc Múzeum igazi különlegességekkel készül erre az időre.

Móra Ferenc Múzeum
Mivel egy 20 hónapig tartó felújítás után tavaly augusztus 14-én indulhatott el újra Móra Ferenc Múzeum, 2020-ban mindössze három hónapig tartottak nyitva. Igaz, a felújított állandó kiállításoknak és a két időszaki tárlatnak köszönhetően hatalmas volt az érdeklődés e rövid periódusban is – mondja Medgyesi Konstantin, az intézmény tudományos igazgatóhelyettese. A nagy blockbuster kiállításokat idéző látogatószám főként annak köszönhető, hogy olyan interaktív állandó tárlatok nyíltak a felújítást követően, mint a Móra Rengeteg,- A zöld Móra, vagy a Folyónk és völgye. Rengeteg ember volt kíváncsi arra a két kilátóra is, melyeket az épület legmagasabb pontján alakítottak ki. Ennek köszönhető, hogy közel 19 ezer látogatót fogadtak az említett időszakban.

Szinte biztos már, hogy két olyan időszaki kiállítás érkezik az intézménybe, melyek a remélhetőleg minél előbb bekövetkező újranyitás után szintén szépszámú közönséget vonzanak majd ide. Egyelőre csak annyit árult el az igazgatóhelyettes, hogy az egyik tárlat a Fekete Házban, a másik a főépületben kap majd helyet. Medgyesi Konstantin azt is elárulta, hogy nem tétlenkedtek az utóbbi hónapokban sem a kollégái. Végre sikerült például újra berendezni a múzeum néprajzi kiállítását. Ez eddig azért nem történhetett meg, mert az épület felújítása miatt nem volt elegendő hely e gyűjtemény számára. Ezen kívül karban tartották a múzeum gyűjteményeit, rendbe rakták azokat a helyiségeket, melyeket a felújítás miatt ideiglenes raktárakként kellett használni.

A koronavírus-járvány a világ legnagyobb és legnépszerűbb múzeumait is nagyon nehéz helyzetbe hozta. A The Art Newspaper összeállítása szerint a 100 legnépszerűbb múzeum összesített adatai szerint 77 százalékos volt a látogatószám visszaesése 2020-ban a tavalyelőtti adatokhoz képest. A legrövidebb zárva tartással (44nap) az osakai National Muzeum of Art rendelkezik tavalyról, amely 270 ezer látogatót tud felmutatni, és a 93. helyen áll a világ legnépszerűbb 100 múzeumának listáján.
(Webrádió)

Címkék

Móra Ferenc Múzeum Szeged
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!