Megnövekedett a vitamin igényünk, vagy csak marketingfogásról van szó?

Belföld, 2019.05.19

Ahogy az ember szervezete változik az idők során, úgy változik annak az egészséges szinten tartásához szükséges vitaminok mennyisége is. Igen ám, de miből és mennyi az optimális?

Magzsola Ennek széleskörű ismerete főleg annak köszönhető, hogy napjainkban jobban előtérbekerülnek a különböző vitaminok és ezeknek a szervezetre gyakorolt pozitív hatásai. Persze akadnak olyanok is, akik véletlenül, vagy a megelőzés jegyében kicsit túllőnek a célon. Nem is gondolnánk, de a vitaminok túladagolásának is lehetnek mellékhatásai a szervezetünkre
nézve.

Minden kornak megvannak a maga specifikációi, a maga igényei. Éppen ezért megkülönböztetünk csecsemőkort, kisgyermekkort, serdülőkort, ifjúkort, felnőttkort - ezen belül férfiakat, nőket és kismamákat -, változó kort, időskort és öregkort. A Magzsola oldalán találhatunk egy igazán informatív táblázatot, ami tökéletesen összefoglalja a férfiakat, nőket, gyerekeket, kismamákat, sőt még a fokozott fizikai aktivitás során fellépő szükségletet is. Nem meglepő módon a két leginkább vitaminigényes korcsoport a fejlődésben lévő gyermekeké, illetve a kismamáké. A változó korban lévőkkel nem igazán foglalkoztunk eddig, pedig itt is vannak érdekességek a szükséges vitaminbevitellel kapcsolatban. A D-vitamin elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez, így érdemes odafigyelni, hogy minden nap hozzájussunk a megfelelő mennyiséghez. Napos időben ezzel nincs is probléma, mivel napi 20 perc napfürdővel ezt meg is tettük. A kor előrehaladtával ez változik, mivel nem tudja olyan mértékben előállítani a szervezet, mint korábban, így szükség van pótlásra is.

Az E- és a C-vitamin nagyban segít megelőzni a rák kialakulását, így mindenképp kiemelt figyelmet kell fordítani a szükséges mennyiségre. A C-vitamint a citrusfélék és a paradicsom, paprika hatékonyan fedezi, de ha kevésnek érezzük, nyugodtan egészítsük ki, ártani nem fog, hiszen a vizelettel távozik a szervezetünkből. A diófélék és magok, valamint a különböző olajok tökéletes E-vitaminforrások, így fogyasszuk gyakran, de mértékkel. Az A-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, ezért figyelni kell, hogy ne adagoljuk túl, viszont a hiánya még rosszabb. Kiemelkedő szerepe van a látásban, a szaporodásban, a sejtosztódásban és az immunrendszer megfelelő működésében.

A B12-vitaminnak fontos szerepe van a memóriával kapcsolatban, amihez idővel egyre nagyobb mennyiséget kell fogyasztanunk, amit leginkább állati eredetű élelmiszerekkel és fehérjékkel tehetünk meg.

Mindenképp szót kell ejtenünk az Omega-3 zsírsavról, aminek a fogyasztása segíti az időskori betegségek kialakulását, mint amilyen a szívroham esélye, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet is.

Mivel ezeket nem feltétlenül tudjuk kizárólag az étkezéssel bejuttatni a szervezetünkbe, így a legtöbb esetben szükség van különböző étrendkiegészítők fogyasztására is.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!