Ennek széleskörű ismerete főleg annak köszönhető, hogy napjainkban jobban előtérbekerülnek a különböző vitaminok és ezeknek a szervezetre gyakorolt pozitív hatásai. Persze akadnak olyanok is, akik véletlenül, vagy a megelőzés jegyében kicsit túllőnek a célon. Nem is gondolnánk, de a vitaminok túladagolásának is lehetnek mellékhatásai a szervezetünkre
nézve.
Minden kornak megvannak a maga specifikációi, a maga igényei. Éppen ezért megkülönböztetünk csecsemőkort, kisgyermekkort, serdülőkort, ifjúkort, felnőttkort - ezen belül férfiakat, nőket és kismamákat -, változó kort, időskort és öregkort. A
Magzsola oldalán találhatunk egy igazán informatív táblázatot, ami tökéletesen összefoglalja a férfiakat, nőket, gyerekeket, kismamákat, sőt még a fokozott fizikai aktivitás során fellépő szükségletet is. Nem meglepő módon a két leginkább vitaminigényes korcsoport a fejlődésben lévő gyermekeké, illetve a kismamáké. A változó korban lévőkkel nem igazán foglalkoztunk eddig, pedig itt is vannak érdekességek a szükséges vitaminbevitellel kapcsolatban. A D-vitamin elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez, így érdemes odafigyelni, hogy minden nap hozzájussunk a megfelelő mennyiséghez. Napos időben ezzel nincs is probléma, mivel napi 20 perc napfürdővel ezt meg is tettük. A kor előrehaladtával ez változik, mivel nem tudja olyan mértékben előállítani a szervezet, mint korábban, így szükség van pótlásra is.
Az E- és a C-vitamin nagyban segít megelőzni a rák kialakulását, így mindenképp kiemelt figyelmet kell fordítani a szükséges mennyiségre. A C-vitamint a citrusfélék és a paradicsom, paprika hatékonyan fedezi, de ha kevésnek érezzük, nyugodtan egészítsük ki, ártani nem fog, hiszen a vizelettel távozik a szervezetünkből. A
diófélék és magok, valamint a különböző olajok tökéletes E-vitaminforrások, így fogyasszuk gyakran, de mértékkel. Az A-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, ezért figyelni kell, hogy ne adagoljuk túl, viszont a hiánya még rosszabb. Kiemelkedő szerepe van a látásban, a szaporodásban, a sejtosztódásban és az immunrendszer megfelelő működésében.
A
B12-vitaminnak fontos szerepe van a memóriával kapcsolatban, amihez idővel egyre nagyobb mennyiséget kell fogyasztanunk, amit leginkább állati eredetű élelmiszerekkel és fehérjékkel tehetünk meg.
Mindenképp szót kell ejtenünk az Omega-3 zsírsavról, aminek a fogyasztása segíti az időskori betegségek kialakulását, mint amilyen a szívroham esélye, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet is.
(Webrádió)
Véleménye van? Szóljon hozzá!