Megnyitott a Szegedi Tudományegyetem megújult füvészkertje

Belföld, 2021.05.19

Újra várja a látogatókat a Szegedi Tudományegyetem füvészkertje, ahol az elmúlt hónapokban jelentős fejlesztések zajlottak - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága szerdán az MTI-t.

Virágzik az indiai lótusz a szegedi füvészkertben A közlemény szerint a járvány miatti kényszerű zárvatartás idején egy multifunkcionális épülettel, újraaszfaltozott utakkal, felfrissített japánkerttel, azon belül egy új tori kapuval és egy megújult rendszertani gyűjteménnyel lett gazdagabb a botanikus kert. A beruházás költsége mintegy 80 millió forint volt.

Németh Anikó igazgató közölte, hogy a bejárathoz felhúzott új épületben a pénztár mellett egy büfé, két mosdó, valamint egy terasz is helyet kapott. Ez utóbbi - amikor már a járványügyi előírások lehetővé teszik - különböző tematikára épülő kiállítások vagy a gyermekeknek szánt csoportos foglalkozások helyszínéül szolgál majd.

A botanikus kert védettségi igazolvány nélkül, bárki számára megtekinthető, a trópusi üvegház azonban egyelőre zárva marad. A maszkviselés az intézmény teljes területén kötelező. A páfrány- és az orchideaházba a védettségi igazolvánnyal rendelkezők léphetnek be.

Szintén védettségi igazolvánnyal látogatható a lepkekert is. A füvészkert munkatársai a trópusi esőerdőt idéző környezetet varázsoltak az egyik fóliasátor alá. Hogy ideálisak legyenek a körülmények a lepkék számára, a helyiségben magas - 70 százalékos - a páratartalom és 30-35 fok közötti a hőmérséklet. A bábszekrényben lévő bábokból - melyek havonta érkeznek Costa Ricából - folyamatosan bújnak elő a pillangók.

A vendégeknek nem mindennapi élményt jelent a Dél-Amerika trópusain honos pillangók megfigyelése, fotózása. A sétautat bejárva csaknem húsz lepkefaj, 250-300 színpompás, trópusi képviselőjével találkozhatnak az érdeklődők. Nagy részük különösen napsütéses időben aktív, ilyenkor a növények között cikáznak, borongósabb időben pedig összecsukott szárnyakkal megpihennek a növények levelein, ágain.

Fotó: Illusztráció
(MTI)

Címkék

SZTE Szegedi Fűvészkert
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!