Mégsem a Szegedi Tudós Akadémia költözik Szeged egyik legszebb épületébe

Belföld, 2021.08.04

A napokban eltűnt a volt Bartók Béla Művelődési Ház homlokzatáról a Szegedi Tudós Akadémia Kollégiuma felirat. Ennek az az oka, hogy egy másik kollégium, a kormányhoz közel álló Mathias Corvinus Collégium vette meg a félig felújított épületet.

Szegedi Tudós Akadémia
Márciusban foglalkoztunk utoljára a Szegedi Tudományos Akadémia kollégiumi épületének felújításával. Akkor azért került a hírekbe a magyar tudósképzés fellendítéséért munkálkodó Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány bázisául kijelölt egykori művelődési ház épülete, mert a felújítására szánt pénz elfogyott, a kivitelezők pedig levonultak a területről. A felújításra kapott 1,3 millió forint ugyanis kevésnek bizonyult az építőipari drágulások miatt, így a kivitelező már tavaly júniusban abbahagyta a munkákat. A beruházás folytatásához még legalább 1 milliárd forintra lett volna szükség. Idén áprilisban volt még remény a hiányzó összeg megszerzésére, legalábbis ezt mondta Hegyi Péter, a Szegedi Tudósakadémia programigazgatója. Akkor még folytak atárgyalások az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, és az volt az ígéret, hogy a megbeszélések végeztével sajtóközleményben tudatják a közvéleménnyel, miként folytatódik a projekt. A sajtóközlemény elmaradt, sőt azóta az akadémia molinója is lekerült az épületről.

Az ok az, hogy időközben a Mathias Corvinus Collégium vette meg a félig felújított épületet. Az MCC jelenlegi állapotában megvásárolja az épületet, és a lehető legrövidebb időn belül szeretné befejezni a felújítást, hogy az ingatlan közösségi térként és képzései szegedi központjaként működhessen – nyilatkozta a Magyar Távirati Irodának Orbán Balázs, a Mathias Corvinus Collegiumot működtető alapítvány kuratóriumi elnöke, aki egyben a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára is.

Az ügyben beállt fordulat nem független a Szegedi Tudományegyetem működtetésében bekövetkezett változástól. Az idén alapítványi fenntartásra átállt intézmény az egyik legfontosabb partnere, támogatója, finanszírozója volt a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítványnak, ám most komoly együttműködésre készül a Mathias Corvinus Collégiummal. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke ugyanis úgy fogalmazott, az egyetem és az MCC egymás természetes partnerei, céljaik közösek.

A Szegedi Tudós Akadémia tehetséggondozó programot 2013-2015 között dolgozták ki. Összesen 12 középiskola csatlakozott az orvosbiológiai tudományos képzéshez. A cél az volt, hogy Szent-Györgyi Albert tudományos hagyatékához méltó korszerű laborokon és elméleti képzésen alapuló tehetséggondozás jöjjön létre az ország dél-keleti régiójában.

Kerestük Hegyi Pétert, a tudósakadémia programigazgatóját, hogy megtudjuk, miként látja a kezdeményezés jövőjét a jelenlegi helyzetben. Amennyiben választ kapunk tőle, további információkkal bővítjük cikkünket.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!