Megszüntette Szabó Bálint képviselői megbízatását a szegedi közgyűlés

Belföld, 2023.09.22

Zárt ülésen méltatlansági eljárás során egyhangú döntéssel megszüntette Szabó Bálint képviselő megbízatását pénteki ülésén a szegedi közgyűlés - jelentette be Botka László (Összefogás Szegedért) polgármester.

Dr. Szabó Bálint Szabó Bálint napirend előtt kijelentette, álláspontja szerint jogszerűtlen és jogellenes a méltatlansági eljárás, mert még nem kapta kézhez írásban az őt elmarasztaló ítéletet. Kérte, hogy a közgyűlés ügyét ne tűzze napirendre, javaslatát azonban egyetlen képviselő sem támogatta.

Szabó Bálintot a Pesti Központi Kerületi Bíróság hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés bűntette miatt jogerősen másfél év - négy évre felfüggesztett - börtönbüntetéssel sújtotta. Az ítélet szerint 2022. szeptember 21-én a képviselő a közlekedési szabályokat megszegve csatlakozott egy védett személyt szállító konvojhoz, majd erőszakkal, fenyegetéssel akadályozta a rendőrök munkáját. Ezt követően egy demonstráción a rendőrségi intézkedést feltartva másokban riadalmat, megbotránkozást keltet.

Martonosi Éva jegyző elmondta, a képviselőnek törvényi kötelezettsége lett volna jelentenie a vele szemben hozott ítéletet, ezt a mai napig nem tette meg. A bíróság hivatalból értesítette az önkormányzatot, a jogszabályok alapján a képviselő-testületnek pedig kötelezettsége a méltatlanság megállapítása.

A képviselők - Szabó Bálint személyeskedő hozzászólása és közbekiabálásai miatt - egyhangú döntéssel megvonták az ülésen a politikustól a hozzászólás jogát.

A közgyűlés a költségvetési rendelet módosítása során döntött arról, hogy az önkormányzati 10 millió forint rendkívüli támogatást biztosít a 150 - négyötöd részben sajátos nevelési igényű - diákot oktató szegedi Wesley János-iskolát fenntartó Oltalom Karitatív Egyesületnek. A támogatásból a civil szervezet az oktatási intézmény pedagógusainak elmaradt bérét fedezheti.

A Fidesz és a KDNP képviselői nem vettek részt a javaslat szavazásán, ezzel jelezve, hogy álláspontjuk szerint Tóth Károly (MSZP) képviselő késve nyújtotta be módosító indítványát.

Fotó: Archív
(MTI)

Címkék

Szabó Bálint
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!