Megújul a Szent Kereszt Felmagasztalása Plébánia Nagyatádon

Belföld, 2021.10.12

Megújul a Szent Kereszt Felmagasztalása Plébánia és Kolostor Nagyatádon, a 2023 szeptemberéig tartó munkálatokra mintegy 175 millió forintot költenek - jelentette be Sándor László plébános kedden Nagyatádon, sajtótájékoztatón.

Elmondta: a magyar templomfelújítási program keretéből finanszírozott beruházás az épület tornyának felújítását, szigetelését, valamint a barokk és klasszicista stílusban emelt épületegyüttes homlokzatának rekonstrukcióját, fűtési rendszerének korszerűsítését és egyebek mellett a nyílászárók cseréjét foglalja magában.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára emlékeztetett: a program révén 26 milliárd forint kormányzati támogatással 1800 templom felújítása kezdődhet el, illetve folytatódhat a Kárpát-medencében.

Somogy megyében 1,2 milliárd forint költséggel 60 településen 70 templom rekonstrukciója valósulhat meg - közölte.

A nagyatádi plébánia felújításáról azt mondta, a beruházást "megérdemli a város, megérdemlik a nagyatádi katolikusok".

A templom szép környezetben van, de tornyát és szentélyét lerombolták a második világháborúban, és miután a nagyatádiak összefogással újjáépítették, a kommunisták elüldözték a ferenceseket - jegyezte meg.

Szászfalvi László, a KDNP parlamenti frakcióvezető-helyettese, a térség országgyűlési képviselője közölte: a plébánia és a kolostor a város szimbolikus épületegyüttese, egyben lelki, szellemi bázis is, és ez szükségessé teszi a rekonstrukciót.

A politikus közölte, hogy a Somogy megyében a templomfelújítási programban megújuló 70 templom közül húsz a választókörzetében áll.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!