Megújult gyermekotthont adtak át Szentlőrincen

Gazdaság, 2022.12.22

Átadták a Szeged-Csanádi Egyházmegye gyermekvédelmi céllal üzemeltetett, az alapvető jogok biztosának kezdeményezésére felújított lakásotthonát csütörtökön, Szentlőrincen.

Az egyházmegye kezelésében lévő, tetőtér-beépítéses családi házban működő, tizenkét férőhelyes, tizenéves lánygyermekeket fogadó ötszobás lakásotthon korszerűsítése a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) és állami erdőgazdaságok segítségével valósult meg a biztos kezdeményezésére 2021-ben elindított gyermekotthon-felújítási program részeként.

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa az épület felújítása alkalmából rendezett ünnepségen emlékeztetett: munkája során kiemelt figyelmet fordít a gyermekek jogainak védelmezésére, így a többi között rendszeresen látogatásokat tesz hazai gyermekvédelmi intézményekben.

Egy tavalyi látogatás után kezdeményezte, hogy a hiányosságokat mutató otthonokat újítsák fel, állami szereplők összefogásával.

A programban 2021-ben és idén is két-két otthont korszerűsítettek, 2022-ben a szentlőrinci mellett a Veszprém-gyulafirátóti befogadó gyermekotthon modernizálását hajtották végre.

A biztos kiemelte, hogy az összefogásnak köszönhetően az állami szereplők anyagi és fizikai segítséget is nyújtottak, továbbá a beruházásoknál elítéltek is dolgoztak jóvátételi munka részeként.

Mint mondta, az eddig elvégzett munkálatok példaértékűek, hiszen azt mutatják: az állami szervezetek alapfeladataikon túl képesek egy-egy jó ügy érdekében összefogni.

Hozzáfűzte: az általa vezetett hivatal azon dolgozik, hogy 2023-ban is legalább két gyermekotthon újuljon meg hasonló módon.

FarsangTamás, a BvOP parancsnokának gazdasági és informatikai helyettese közölte: a felújítás jó példája annak, hogy a fogvatartottak jóvátételi munkája kiemelt fontosságú, egyben emlékeztetett arra, hogy az elítéltek hasonló feladatok mellett a börtönök korszerűsítésében és a hátárvédelmi infrastruktúra építésében is részt vesznek.

Azt mondta, szervezetük mindig jó szívvel áll hasonló kezdeményezések mellé, és ez így lesz a jövőben is.

Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke arról szólt, hogy példaértékű összefogás eredményeként készült el a beruházás.

Az ombudsmani kezdeményezés előzménye, hogy a rumi speciális gyermekotthonban tavaly nyáron lefolytatott ombudsmani ellenőrzés több, főként az intézménynek helyt adó épület állapotát illető működési hiányosságot tárt fel - közölte a hivatal a sajtó rendelkezésére bocsátott háttéranyagában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!