Mennyibe kerül egy egyedi öltöny?

Belföld, 2022.11.25

Valljuk be, hogy szeretnénk olyan öltönyt hordani, ami tökéletesen áll rajtunk, sehol sem lóg, nem feszül, és pluszban még a saját stílusunkat is tükrözi.

Öltöny Persze tisztában vagyunk azzal, hogy ez nem lehetetlen, de azzal vajon tisztában vagyunk-e, hogy mindez mennyibe kerül? 

Sokan azért idegenkednek attól, hogy betérjenek egy szabóságba, mert attól félnek, hogy megfizethetetlen árakkal találkoznak. Cikkünkben ezért tisztázzuk azt, hogy mégis mennyi az annyi, vagyis mennyibe kerül manapság egy személyre szabott, első osztályú, elegáns öltözék, és összehasonlítható-e a neves márkák konfekciótermékeivel.

Alapfogalmak

Cikkünk elején tisztáznunk kell néhány alapfogalmat ahhoz, hogy ezt az összehasonlítást meg tudjuk tenni, a The Suit Company budapesti férfi szabóság szakértői segítettek ebben. Az alábbi fogalmakkal találkozhatunk:

  • Ready to wear: ez a kifejezés a kész kollekciókat jelenti
  • Made to measure: olyan egyedi öltöny, ahol az alap szabásminta már rendelkezésre áll, ezt módosítják az ügyfélre és a termék gépi technológiával készül
  • Bespoke: az öltönykészítés csúcsa, minden egyes műveletet a megrendelőre egyedileg, kézzel készítenek

Nézzük tehát az árkategóriákat, növekvő sorrendben!

Neves márkák kollekciói 150.000-200.000 Ft

Vegyük az egyszerűbb esetet és keressünk konfekcióöltönyt a Boss, a Pierre Cardin vagy a Digel kínálatában, ahol a fenti árért kaphatunk egy jó minőségű darabot. A szabás az aktuális trendet tükrözi, az anyagválasztás divatos, viszont a méretezés nem egyedi, úgyhogy vagy jó ránk, vagy nem.

Made to measure öltönyök 250.000-450.000 Ft

Nos, betértünk tehát a szabóságba, ahol egy divatost öltönyt választottunk kiváló minőségű anyagból, egyedileg ránk szabva. Válogathattunk az anyagokból, a gombokból, és megoldották alkati problémáinkat is. Igaz, hogy várni kellett az új szerzeményre 5-6 hetet.

Luxus és No Limit konfekció darabjai 400.000-1,5 millió Ft-ig

Visszatértünk tehát az üzletbe, mégpedig egy luxusüzletbe, például az Armani vagy a Canali üzletébe, ahol már szakértő eladók segítenek a választásban. Kitűnő anyagok és a legújabb trend, a névvel pedig presztízs is jár. Ám a régi probléma újra felbukkan: a konfekcióméret. A konfekció tetőfoka pedig a No Limit, ennél már nincs feljebb. Az anyag, a szabás, a kiszolgálás, a feeling eszményi. És az öltöny? Konfekció… vagyis vagy jó ránk, vagy sem.

És végül a Bespoke: 800.000-3 millió Ft-ig

A Brioni üzletéből visszatértünk a szabóhoz, hiszen a legnevesebb gyártók anyagaiból, minden egyes részletében kézzel készített, teljesen ránk szabott öltönyt kaphatunk a No Limit márkák konfekcióöltönyeinek árából.  

Amennyiben tehát öltönyvásárlás előtt állunk, akkor a fenti árakra számíthatunk, ha üzletben vásároljuk, illetve ha szabónál készíttetjük új ruhadarabunkat. Elmondható, hogy igenis nem megfizethetetlen a méretes szabóság, sőt, a legtöbb esetben jobban járunk, ha egy Made to measure öltönyt készíttetünk, mintha egy nevesebb márka kollekciójából vennénk egy átlagméretezéssel készült terméket.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!