Mi a fogkő és hogyan lehet tőle megszabadulni?

Belföld, 2023.02.26

A fogkő kialakulása önmagában is kellemetlen, de ha nem veszünk róla tudomást, azzal fogaink fölött mondunk halálos ítéletet.

Fogorvos Számos fogászati beavatkozás elkerülhető lenne az időben kezelt plakkokkal. Itt az ideje tehát, hogy tabukat döngessünk és felhívjuk a figyelmet a fogkő veszélyeire.

Amint lehet, meg kell szabadulni tőle

A lerakódás kezdetben nem zavaró, nem okoz fájdalmat, valószínűleg emiatt sokan észre sem veszik őket. A felszín alatt azonban a baktériumok olyan pusztítást képesek véghez vinni, hogy egy amúgy teljesen egészséges fog elvesztését is okozhatják.

A fogkő nem drágakő, hogy őrizgetni kelljen, sőt, mielőbb érdemes eltávolítani. Erre többféle módszer is létezik. Az egyik legmodernebb a Budapest Dental ultrahangos fogkőeltávolítás kezelése.

Ennek során a depurátor készülék az emberi fül számára nem hallható tartományban bocsát ki rezgéseket, így szabadítva meg a fogsort a lepedéktől. Az eljárás többnyire fájdalommentes, viszont jelentkezhet bizsergés, esetleg hideg érzet. A kiemelten szenzitív pácienseknél előfordulhat fájdalom, nekik vagy érzéstelenítésben kell a fogkőmentesítést elvégezni, vagy egy speciálisabb terápia részeként egy még finomabb ultrahangos kezelést tudnak igénybe venni.

A klasszikus vésős technika

Korszerűtlen rendelőkben még találkozni azzal az éles, hegyes szerszámmal, amivel szó szerint lekaristolják a fogakról az elmeszesedett ételmaradékot. A semminél ez is jobb, de bőven vannak hátrányai.

Egyrészt az eszköz érintése bántó lehet az érzékeny rágó szerveknél. Másrészt a lepedék nagy része távolítható csak el, a kisebb darabok ott maradnak. Ezek miatt valószínűleg hamarosan ismét beavatkozásra lesz szükség, mert gyorsabban rakódik le az egyenetlen felületen a szennyeződés.

Tehát: mi a fogkő?

A fogkövet a szájüregben maradt ételmaradékok alkotják, amik a nyál hatására megszilárdulnak a fogak felületén. Ráadásul ez a cukrokban, keményítőben gazdag lepedék kiváló csemegének bizonyul bizonyos baktériumkolóniáknak, amik erős savakkal bontják meg a fogfelszínt és a csonthártyát.

A fogkő általában a helytelen fogmosás következménye, hiszen ha megfelelő számú alkalommal minimum két percig, helyes technikával tisztítja valaki a fogait, akkor kisebb az esély arra, hogy dentális plakk tudjon képződni. A nehezen elérhető helyeket fogselyem, szájvíz, fogköztisztító kefe használatával lehet tisztán tartani.

Milyen problémát tud okozni?

Tipikus kísérő jelensége a bűzös lehelet, amihez sokszor ínygyulladás is társul. Ilyenkor az íny duzzadttá, vöröses-lilássá, érzékennyé válik, ami megnehezíti a táplálkozást. A fogszuvasodás és az elszíneződés kiváltója is lehet a megkövült ételmaradékban megbújó baktérium állomány. Hosszú távon a kórokozók annyira meggyengítik a csontállományt, hogy a fog meglazul, mozogni kezd és menthetetlenné válik.  

Bár az interneten ezerféle csoda található, a fogkő eltávolítása nem lehetséges házi praktikákkal. Kérjen időpontot a XIII. kerületi Budapest Dental rendelőjébe és tegyen mielőbb fogsora megőrzéséért!

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!