Mi a franc?

Belföld, 2020.12.20

A franc essen beléd! Mi a franc ez? Ezek és ehhez hasonló mondatok hagyják el szánkat nap mint nap, melybe a „franc” kifejezést beleszőjük. De vajon tudjuk-e, mit jelent? Honnan ered? Sokan nem is tudjuk, hogy ilyenkor egy nemi betegség, a szifilisz másik elnevezését használjuk.

Szifilisz Azt gondolnánk, hogy ez a kór napjainkban már nem létezik, pedig ugyan szolidabb formában, de most is jelen van a betegség.

A szifilisz az 1490-es évek óta van a köztudatban. A francia betegség, rövidebb nevén a „franc” elnevezést Fracastoro veronai orvos adta. VIII. Károly seregében ütötte fel a fejét először a kór. A szifilisz elnevezés pedig a doktor mitologikus költeményének elnevezéséről kapta, melyben a nemi betegséget egy Syphilus nevű pásztor kapta meg büntetésképpen egy birkától. Azóta a szifiliszen és francia betegségen túl más néven is ismert, úgy mint bujakór vagy vérbaj.

Szifilisz régen

Ahogyan a nevének tisztázása egyszerű, olyannyira homály fedi a betegség eredetét. Felmerült, hogy Kolumbusz Kristóf hajósai voltak azok, akik Európából Amerikába vitték a betegséget. De olyan elmélet is létezik, és tudományosan ez a megalapozottabb, hogy a híres hajós által behozott termékekkel és arannyal érkezett a kórokozó Európába és hazánkba is, hisz egy szegedi lelet szerint már az 1400-as évek közepén  volt nálunk ilyen fajta megbetegedés.

Szifilisz most

A betegség napjainkban is előfordul. A szerencse, hogy ha az első tünetek után azonnal nemigyógyász szakorvoshoz fordulunk, akkor a betegség gyorsan gyógyítható. De azt is észben kell tartani, hogy vannak tünetmentes fertőzöttek is, de lehetnek olyan sokszínű tünetei is, melyek elterelik a figyelmet más betegségre. A kórokozó, a  Treponema pallidum nevű spirocheta nemi úton terjed, hüvely- vagy ondóváladékkal, de akár nyálcserével történő csók alkalmával is.

A betegségnek négy stádiuma van, és ennek függvényében jelennek meg a tünetek is. A kezdeti szakaszban szifiliszes fekély majd testszerte kiütések alakulnak ki, a későbbi fázisokban idegrendszeri tünetek, illetve szívproblémák jelentkezhetnek. Mivel a tünetek igen sok színűek lehetnek, így fontos, hogy szerológiai vizsgálattal a betegséget kizárjuk, vagy megerősítsük, hogy a szükséges kezelés mielőbb elkezdődhessen.

Edukáció a nemi betegségek megelőzésére

A szexuális forradalommal a nemi betegségek előfordulása is lényegesen megnőtt. A gyakori partner cserével, a szexuális élethez kapcsolódó óvintézkedések betartásának hiányával terjednek a nemi fertőzések. Nagyon fontos, hogy felhívjuk a fiatalok figyelmét a prevencióra, az óvszer használatára, a szűrővizsgálatok fontosságára. Erősíteni kell az emberekben, hogy ha nemi betegség gyanúja felmerül, merjenek segítséget kérni, orvoshoz fordulni. Ne dugják homokba a fejüket.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!