TV műsor

Mi Hazánk: kapjon megérdemelt helyet az emlékezetpolitikában Nagy Ferenc volt miniszterelnök!

Belföld, 2019.07.11

A Mi Hazánk Mozgalom és a Független Kisgazdapárt (FKGP) azt követeli a kormánytól, hogy Nagy Ferenc volt miniszterelnök kapja meg az őt megillető helyet az állami emlékezetpolitikában - jelentette ki Apáti István, a Mi Hazánk politikusa csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

A független országgyűlési képviselő közölte: azt is követelik, hogy nyilvánítsák emlékházzá és újítsák fel a kisgazda politikusnak a Baranya megyei Bissén található szülőházát, illetve kapjon szobrot a második magyar köztársaság első miniszterelnöke.

Továbbá arra kérik a kormányt, gondoskodjon arról, hogy Nagy Ferenc a történelemoktatásban is kapjon méltó helyet, a külügyi tárca pedig vegye fel a kapcsolatot az Egyesült Államokban élő hozzátartozókkal - tette hozzá.

Apáti István emlékeztetett: Nagy Ferenc nevéhez fűződik az ország háború utáni újjáépítésének megszervezése, a forint bevezetése, illetve ezzel összefüggésben a hiperinfláció megfékezése.

Úgy vélekedett, mindkét szélsőséges világrend, az is, amelyik faji, etnikai alapon és az is, amelyik osztályalapon gerjesztett gyűlöletet, mérhetetlen károkat okozott a politikusnak és családjának.

Végül a kommunisták, akik kisebbik fia életével zsarolták, kémfilmekbe illő körülmények között a svájci-osztrák határon egy szállodai levélpapíron íratták meg vele a lemondólevelét - idézte fel.

Az FKGP képviseletében Paulina László hangsúlyozta: Nagy Ferenc azt követően lett az ország miniszterelnöke, hogy az FKGP 57 százalékkal nyerte meg az 1946-van rendezett országgyűlési választásokat. Programjában szerepelt többek között a szovjet csapatok kivonása Magyarországról - fűzte hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy lemondását követően magyar állampolgárságától és vagyonától is megfosztották Nagy Ferencet. Ezért az FKGP levélben arra kéri az igazságügyi minisztert, hogy rehabilitálják a volt miniszterelnököt - mondta a politikus.

Nagy Ferenc 1903-ban született a Baranya megyei Bissén és 1979-ben hunyt el az Egyesült Államokban a virginiai Herndonban. A politikus 1946. február 4-étől lemondásáig, 1947. június 1-jéig volt Magyarország miniszterelnöke.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!