Migránsok halála - Részvétüket fejezték ki a vádlottak

Belföld, 2019.06.14

Az utolsó szó jogán részvétüket fejezték ki a vádlottak a 71 halálos áldozattal járó 2015-ös embercsempészési ügy másodfokú tárgyalásán pénteken a Szegedi Ítélőtáblán.

Az első fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék négy vádlottat különös kegyetlenséggel, több ember, részben 14. életévét be nem töltött személy sérelmére bűnsegédként elkövetett emberölés bűntettében és bűnszervezet tagjaként elkövetett embercsempészés bűntettében mondott ki bűnösnek, őket 25 év fegyházbüntetéssel sújtotta, azzal, hogy nem bocsáthatók feltételes szabadságra.

Tíz vádlottat társtettesként elkövetett embercsempészés bűntettéért marasztalt el a bíróság, 3 és 12 év közötti szabadságvesztésre ítélve őket.

A csoport 2015. február 7-étől augusztus 27-éig szállított illegális bevándorlókat Nyugat-Európába. Kezdetben naponta húsz-negyven, augusztus közepén már száz embert juttattak Ausztriába vagy Németországba erre alkalmatlan járművekben, jelentős testi-lelki gyötrelmet okozva nekik.

Az elsőfokú ítéletben huszonhat vádpont szerepel, ezek közül a huszonötödik az, amikor a vádlottak augusztus 16-án hajnalban Mórahalom térségéből elindultak egy hűtőkamionnal, amelynek rakterébe 59 férfit, 8 nőt és 4 gyereket zsúfoltak. A szakértői vélemény szerint a raktérbe zsúfolt emberek az indulástól számított három órán belül - még magyar területen - gyötrelmes körülmények között megfulladtak.

Az elsőfokú ítélet szerint a szállításhoz használt járművek beszerzéséért felelős ötödrendű vádlott az utolsó szó jogán azt állította, nem tudott a csoport tevékenységéről, nem foglalkozott embercsempészéssel. A libanoni férfi azt mondta, évek óta autókereskedőként dolgozott, a vádlottaknak tizenkét járművet értékesített, és amikor rájött, mire használják azokat, értesítette a bolgár hatóságokat.

Az embercsempészés miatt elmarasztalt vádlottak, akik más, a tragédiában nem érintett szállítójárműveket vagy kísérő autókat vezettek, részvétüket fejezték ki. Elismerték, hogy részt vettek az embercsempészésben, de azt hangsúlyozták, semmi közük a 71 ember halálához.

Az ügyészség korábban a büntetések súlyosítását, az emberölés miatt elmarasztalt vádlottakra életfogytig tartó büntetés kiszabását indítványozta. A védők a büntetések enyhítését kérték, az emberölés miatt elmarasztalt vádlottak ügyvédjei e vádpont alóli felmentésre is indítványt tettek.

Az ítélőtábla június 20-án hirdet határozatot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!