Milyen előnyei vannak az esztétikus töméseknek?

Belföld, 2019.06.24

A magyar népesség döntő többségénél meglehetősen gyakorta okoz gondokat a fogszuvasodás.

Completdent Hiába tapasztalható ugyanis némi javulás a szájápolással, a fogakat érintő veszélyekkel kapcsolatos tudatosság tekintetében, a szuvasodás azonban így is jelentős problémaforrás.

Ennek a kiváltó okaként leginkább a helytelen szokások meglétét érdemes említenünk. Mindhiába ugyanis a tudatosság, hogyha elmarad a napi kétszeri alapos fogmosás, vagy pedig rendszeres a különféle cukrozott üdítőitalok fogyasztása, akkor egyenes út vezet a fogszuvasodás kialakulásához.

Rövid bejegyzésünkben az esztétikus tömést, mint lehetséges megoldást fogjuk megmutatni, emellett pedig felsoroljuk a mellette szóló érveket is.

Amikor az esztétikus tömés jelenti az ideális választást

Amennyiben a szuvasodás mértéke kisebbnek vagy közepesnek nevezhető, akkor az esztétikus tömés optimális megoldást jelenthet. A neve is mutatja, hogy a beavatkozás esztétikai szempontból sem fogja rontani az összképet. Amíg egy amalgám tömés fémes színe miatt kellemetlen lehet egy nagyobb nevetésnél, addig ennél a megoldásnál ez nem jelenthet majd problémát. Mivel a tömés színe a fog színére fog hasonlítani, ezért szabad szemmel nem is lesz észrevehető majd a beavatkozás nyoma.

Sokoldalú, modern és kíméletes segítség a fogaknak

Ezek a nano részecskékből felépülő kompozit tömések a megtisztított üreget teljes mértékben kitöltik. Ezáltal nem hagynak olyan réseket, ahol esetleg baktériumok juthatnának a fogba, és úgynevezett másodlagos szuvasodást okozhatnának. Az esztétikus tömések segítségével ez kiküszöbölhető.

További előnyt jelent, hogy a kialakításhoz a fog kisebb arányú egészséges részét szükséges csak eltávolítani, ezért kíméletesebb módszerként is bátran nevezhető. A felhasznált kompozit anyag pedig javítás kapcsán is alkalmazható. Ezért szükség esetén egy letört fogdarab, lekopott zománc, a fog nem megfelelő színe kapcsán is ki lehet használni az előnyeit.

Tökéletes funkcionalitás, nagy színválaszték és tartós megoldás

Fontos tudni az esztétikus tömésről, hogy rétegesen kerül felvitelre. Egy réteg tömés felvitele után, ahogyan az megköt, akkor kerül fel a következő. Végül pedig a rágó felület kerül kialakításra.

Ez a réteges megoldás biztosítja a tömés funkcionalitását. Esztétikum szempontjából nem elhanyagolható, hogy rengeteg féle színárnyalat érhető el, így a tömés tökéletesen tud illeszkedni a fogainkhoz, ezáltal észre sem lehet majd venni azt. Ami pedig a tartósságot illeti, a megfelelő szájhigiénia és a rendszeres ellenőrzések mellett hosszú időre képes biztosítani a szuvasodás megakadályozását.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!