Miniszteri biztos: a bölcsődefejlesztések a magyar családpolitika céljait szolgálják

Belföld, 2021.06.12

A bölcsődefejlesztések a magyar családpolitika céljait szolgálják - mondta a kisgyermekek napközbeni ellátásáért felelős miniszteri biztos szombaton a Pest megyei Bugyi új, mintegy 530 millió forintos beruházással kialakított bölcsődéjének átadóján.

Kovácsné Bárány Ildikó közölte: a magyar családpolitika középpontjában a gyermek áll, a kormány segíti a fiatalokat a gyermekvállalásban, a családokat pedig a legkülönbözőbb módokon támogatja.

Ezeknek a céloknak az elérését segíti a bölcsődefejlesztés is, amelyhez a kormány az elmúlt években jelentős forrásokat biztosított, azért, hogy minden szülői igényre reagáló bölcsődei hálózat épüljön ki Magyarországon - hangsúlyozta.

Az eredményeket sorolva beszámolt arról, hogy Magyarországon 2010-hez képest 21 ezerrel több bölcsődei férőhely van, és két és félszer több településen biztosított helyben a bölcsődei ellátás.

Kovácsné Bárány Ildikó közölte: a bölcsődék segítik a szülők helyben maradását, emellett a foglalkoztatásra is kedvező hatást gyakorolnak.

Pánczél Károly, Dabas és térsége fideszes országgyűlési képviselője elmondta: választókerületében "bölcsődeépítési boom" tapasztalható: 11 helyen vagy már megvalósultak ezek beruházások, vagy hamarosan megtörténik azok átadása, ami 500 új férőhelyet jelent.

Kitért arra is, hogy Bugyi új bölcsődéje "színtisztán magyar forintokból épült", a beruházást a kormánytól Pest megye fejlesztésére szánt 80 milliárd forintos kompenzációs keretből támogatták, egyúttal köszönetet mondott a helyi adófizetőknek is.

Nagy András Gábor, Bugyi független polgármestere arról beszélt, hogy a beruházással megoldják a családok megélhetését biztosító munkába járás lehetőségét.

Mások mellett a kivitelező Gomép Kft. munkáját is méltatva hozzátette: az új, Horváth Zoltán Ybl-díjas építész által tervezett intézményt jó helyre, a főúttól elzárt területre, egy működő óvoda szomszédságában építették fel.

Nagy András Gábor az MTI érdeklődésére elmondta: a 2019-ben megkezdett építkezés teljes költsége 530 millió forint volt, amelyhez mintegy 317 millió forint állami támogatást kaptak.

Az intézmény tájékoztatása szerint a csaknem 500 négyzetméteres, három csoportszobás, 40 férőhelyes bölcsődeépületben melegítőkonyhát és sószobát is kialakítottak, az épülethez tartozik egy mintegy ezer négyzetméteres, korszerű kültéri játékokkal felszerelt udvar is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!