TV műsor

Miniszteri biztos: a kormány kiemelten foglalkozik a nemzetpolitikával

Belföld, 2019.06.19

Magyar származású, az Egyesült Államokban és Kanadában élő fiatalokat fogadott szerdán a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa Budapesten.

Szilágyi Péter a találkozón hangsúlyozta: a magyar kormány 2010 óta kiemelten foglalkozik a nemzetpolitika témájával. A ReConnect Hungary - Magyar Birthright Program keretében Magyarországra érkező 21 fiatalt köszöntve Szilágyi Péter arra emlékeztetett, hogy 15 millió magyar él a világon, közülük mintegy 1,8 millióan az észak-amerikai diaszpórában.

A programban résztvevő másod- és harmadgenerációs magyar fiatalok a két hét alatt megismerkednek Budapesttel, a vidéki Magyarországgal, lehetőségük lesz ellátogatni oda, ahonnan felmenőik származnak - ismertetette a miniszteri biztos. Hozzátette: a magyar nyelv tanulása és a kulturális programok mellett vállalkozókkal, kormányzati szereplőkkel is megismerkedhetnek.

"2010 óta olyan programokat működtetünk, amelyek megszólítják a diaszpórában élőket" - hangoztatta Szilágyi Péter, aki beszámolt ezeknek a szakmai és anyagi támogatást nyújtó kezdeményezéseknek az eredményeiről, megemlítve a Kőrösi Csoma Sándor programot is.

A miniszteri biztos célnak nevezte, hogy minél több fiatal vegyen részt a diaszpóraprogramokban, hiszen rajtuk múlik, a diaszpóra magyarsága, a kultúra, a nyelv megmaradása.

Az MTI-hez eljuttatott háttéranyag szerint a 2012-ben indított Reconnect Hungary - Magyar Birthright Program azzal a céllal jött létre, hogy egy kéthetes magyarországi program keretén belül azon másod- és harmadgenerációs, 18-28 év közötti észak-amerikai fiatalok, akik keresik vagy erősíteni szeretnék magyar identitásukat, megismerkedhessenek az anyaország társadalmi, kulturális és gazdasági életével. A program fővédnökei George Pataki, New York állam volt kormányzója és lánya, Allison Pataki Levy, szervezője és lebonyolítója a New York-i székhelyű Magyar Emberi Jogok Alapítvány (HHRF).

A résztvevő fiatalok utóbb maguk is mentorokká válhatnak, segítve azokat, akik később részt szeretnének venni a programban - olvasható a tájékoztatóban.

Bíznak abban, hogy ezek a fiatalok Észak-Amerikába visszatérve csatlakoznak a magyar szervezetekhez és aktív tagjai lesznek a diaszpóraközösségek életének - írták.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!